Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken  

'Waarom doe ik dit in vredesnaam?'

Beste vrienden van de ChristenUnie,

Waarom doe ik dit in vredesnaam? In de hitte van de Haagse strijd stel ik mezelf die vraag geregeld. Nu we met veel partijleden weer iedere dag op pad zijn richting de verkiezingen van 20 maart zullen sommigen van jullie die vraag misschien nu ook weleens stellen. Zelf schrijf ik regelmatig korte reflecties, columns, en al schrijvend kom ik geregeld weer tot een antwoord op die vraag. Ze zijn gebundeld in een nieuw boek met tientallen kortere, persoonlijke en soms meer politieke verhalen. Als je het boek koopt, steun je de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. Want daar gaat de opbrengst naar toe.

Als je het boek leest, begrijp je hopelijk ook beter waarom ik mij iedere dag weer sterk maak voor de missie van de ChristenUnie. De bijdragen in dit boek gaan over m’n dilemma’s zoals de vraag: moeten we meedoen met een coalitie en mogen we genoegen nemen met compromissen? Of een andere, spannende vraag: mag je als christen instemmen met dodelijke bombardementen in Irak en Syrië?’ En: hoe kun je in vredesnaam ruimte geven aan de islam terwijl die haaks op het evangelie staat?

De meeste verhalen zijn persoonlijker. Ik schrijf over m’n weemoed na het vertrek van Anne, mijn oudste dochter, naar Leiden waar ze is gaan studeren in de stad waar ze is geboren en werd gedoopt. Na het overlijden van mijn schoonmoeder schrijf ik over haar leven, haar kerkelijke keuzes en haar diepste hoop. Het gaat over mijn held, Dietrich Bonhoeffer. Over films die me raken, zoals Des hommes et des dieux, over het dramatische einde van Franse monniken in een Algerijns dorp. Over mijn twijfel, over verdriet bij sterven en waarom ik mijn hoop – ondanks alle kritische vragen van de Arjen Lubachs van deze wereld – vestig op het evangelie.

Ik word in dit boek inderdaad persoonlijk. En ik ben dat omdat ik volksvertegenwoordiger ben en jullie bij verkiezingen om je vertrouwen vraag. Want als je op ons stemt, geef je ons de bevoegdheid om mede namens jullie in Den Haag belangrijke keuzes te maken. En dat is niet niks. Uiteraard is ons verkiezingsprogramma een belangrijke leidraad bij het maken die keuzes. Maar een verkiezingsprogramma zegt niet alles en dan blijft de politicus en zijn hartenklop over. Daarom kun je – denk ik – met goed fatsoen me alleen je vertrouwen geven als je ook een beetje weet wie ik ben. Wat mijn diepste drijfveren zijn. Wie en wat me hebben gevormd. En daar schrijf ik over.

De auteursopbrengst van het boek wordt verdeeld onder vier organisaties die me zeer na aan het hart liggen. Ze strijden tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie in Nederland of zelfs elders in de wereld. Het gaat om: Bright FameScharlaken KoordStichting De Haven en IJM, International Justice Mission.

Als ChristenUnie moedigen we deze dagen ook mensen aan om lid te worden, waarbij ze dit boek cadeau krijgen. Als je al lid bent, nodig dan iemand uit dat te worden en zo onze missie te steunen. Die steun kunnen we in deze spannende verkiezingstijd goed gebruiken!

En als mensen nog twijfelen over dat lidmaatschap, moedig ze dan in ieder geval aan om op een van onze kandidaten te stemmen, zodat geloof een nog sterkere stem krijgt in zowel provincie en waterschap als de Eerste Kamer!

Met een hartelijke groet,


Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie

 

20 maart Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen

We hebben 12 provincies, we hebben 12 lijsttrekkers en we hebben straks twaalf keer de kans om geloof een stem te geven. Om het perspectief van de weerloze, de mens die de dupe wordt van beleid, aan tafel te brengen. En onze stem is twee keer zoveel waard omdat we ook in de Eerste Kamer het christelijk-sociale geluid kunnen versterken. Twaalf redenen om ons in te zetten voor een mooie campagne en om onze ene stem op twee plekken te laten horen. Uw stem is nodig zodat die 12 lijsttrekkers, zodat de Eerste Kamerleden, zodat de waterschappers en zodat wij in het kabinet de stem van de weerlozen kunnen laten horen. Uw stem doet ertoe!

Zo gaan we hoopvol op naar 20 maart!

De komende campagne doet ertoe. De komende verkiezingen doen ertoe. Uw steun doet ertoe. Onze zetels doen ertoe.

Als wij het christelijk-sociale accent perspectief in willen brengen in de provincie en het waterschap en landelijk in de Eerste Kamer dan is het cruciaal dat u uw stem laat horen. Moedig mensen aan om te stemmen, want het doet ertoe. Niet voor de partij, maar voor de mensen die gehoord moeten worden! Daar doen we het voor.

We willen navolgers van Jezus zijn, het goede doen.
Spreken voor stemlozen.
Spreken voor weerlozen.
Spreken en recht doen.

Op hoop van zegen!

Voor al die mensen die zich hard inzetten voor de campagne van 20 maart. Bedankt en succes met de laatste weken!

 

Word lid en ontvang het nieuwe boek van Gert-Jan Segers

Tijdelijke actie: Word nu lid en ontvang gratis het nieuwste boek van Gert-Jan Segers! 

Lees verder

Modderen in het midden (column ND)

Gert-Jan Segers: "‘Is het niet veel moeilijker om regeringsverantwoordelijkheid te dragen en is het niet veiliger om gewoon in de oppositie te kunnen zeggen wat je vindt?’ Een voorganger stelde me vorige week de vraag die me vaker wordt gesteld."

Lees hier de veelgelezen column van Gert-Jan Segers

Coalitie-Y: Toenemende druk op jongeren reden om nu in actie te komen

Jongerenorganisaties LSVb, ISO, CNV Jongeren,  JOB en PerspectieF beginnen samen met de ChristenUnie Coalitie-Y. Ook de Nationale Jeugdraad sluit aan. Deze samenwerking wil de toenemende druk op jongeren op de agenda zetten, oplossingen voorstellen en politiek draagvlak creëren.

Lees verder

Groen geloof

Carla Dik-Faber: "De thermometer tikt deze week zeker de 16 graden aan. Eind februari. Wat is het genieten van de zon en de warmte, van de krokussen en de bomen die op uitbotten staan. God heeft deze aarde prachtig gemaakt en Hij verzorgt alles voortdurend vol liefde." 

Lees verder

Reisverslag bezoek aan Lesbos

Joël Voordewind: "Op het Griekse eiland Lesbos spreken we Ali, die al jaren op de vlucht is voor de oorlog in zijn vaderland Syrië. Hij vreesde voor zijn leven door de dienstplicht in het leger van Assad, maar verwachtte niet dat hij moest overleven in de wintersneeuw en de onhygiënische omstandigheden in het opvangkamp Moria."

Lees verder

Terugblik verkiezingscongres

Op 9 februari 2019 kwam de ChristenUnie in Zwolle bij elkaar op het speciale verkiezingscongres. 

  • Bekijk hier de foto's (Facebook, geen inlog nodig)
  • Lees hier de opening van partijvoorzitter Piet Adema
  • Bekijk of lees hier de speech van Mirjam Bikker, lijsttrekker voor de Eerste Kamer
  • Bekijk of lees hier de speech van Gert-Jan Segers

Stemmen vanuit het buitenland?

Stemt u vanuit het buitenland? Klik dan hier om meer te lezen over de mogelijkheden.