Nieuwsbrief Mirjam

Stop met die politieke pubertijd: ga aan de slag!

Voorwoord

##mailingaanhefachternaam##,

Wat een week. Na een paar roerige politieke dagen schrijf ik jullie. Maar eerst dit.

Gisteravond hoorden we prachtig nieuws uit Rotterdam! Een bevlogen nieuwe burgemeester die van de stad houdt, de stad kent en oog heeft voor alle Rotterdammers wordt voorgesteld door de gemeenteraad. Dit ambt is Carola Schouten enorm toevertrouwd. Wat is het bijzonder dat Carola in deze wereldstad burgemeester mag zijn. Daar zijn we enorm dankbaar voor, en we feliciteren de stad Rotterdam én Carola Schouten heel hartelijk! 

En er was meer, deze week. Je zult het vast gezien hebben. De nieuwe regering op het bordes van het paleis. En de afgelopen dagen volgde het debat over de regeringsverklaring. Dat was eerlijk gezegd een slecht debat. Ik zei daar gisteravond in de Kamer dit over:

Ik weet dat er een extraparlementair kabinet werd voorgesteld. Laat dat alsjeblieft geen X'tra parlementair kabinet zijn, waar X regeert. Knoop deze waarschuwing in je oren. Stop met schelden. En ik zou willen zeggen tot degenen die daar het drukst mee waren: "Echt, je politieke puberteit is vandaag voorbij. Kies voor ons land. Neem je verantwoordelijkheid." Dus aan de vier coalitiepartijen zou ik willen zeggen: "De tijd van ongelukkige tweets, de tijd van onverantwoordelijkheid, dat is voorbij. Jullie hebben heel veel vertrouwen van de kiezers gekregen. Doe er wat mee. Ga verstandig aan de slag."  

En aan het kabinet: "Jullie zijn dienaren van de Kroon. En dat is van het hele land, niet van welke partijleider die hier zit dan ook. Spreek met één mond, die het land, die zo veel mensen die veel van jullie verwachten, vooruit gaat helpen." Tegen de minister-president zou ik willen zeggen: "Het is soms eenzaam, maar u bent niet alleen. Dat hebben velen voor u ervaren, en ik mag hopen dat u dat ook ervaart."

Ik ben er trots op dat wij elke dag in ons land wakker worden in een democratische rechtsstaat waar je vrij bent, waar je mag geloven wat je wilt, waar je in vrede van mening mag verschillen en toch samen problemen op kunt lossen. Zo hebben we dijken gebouwd en zo is dit land opgebouwd. Elke dag komen in de Tweede Kamer schoolklassen om te zien wat die democratische rechtsstaat is, hoe wij hier samenleven. Zullen we dan het goede voorbeeld geven? We kunnen dit beter.

Als je al het gekrakeel hoort, zou je vergeten wat er op het spel staat. Een nieuw kabinet betekent ook een nieuwe richting voor Nederland. En dan doet het er nogal toe wat de visie, wat het kompas is. Welke samenleving heb je voor ogen? In psalm 85 staat een prachtig beeld over hoe een land kan zijn als er niet geluisterd wordt naar de grootste schreeuwers, maar als er recht is, gerechtigheid. Een land naar het hart van God. ‘Recht en vrede begroeten elkaar met een kus. Uit de aarde bloeit de waarheid op, het recht ziet uit de hemel toe.’

Voor de ChristenUnie draait het bij de beoordeling van nieuw kabinetsbeleid hierom. Niet om rancunepolitiek, maar om hoopvolle realistische politiek die de grote vragen van deze tijd durft te beantwoorden. Ook als het antwoord langere tijd vraagt, of ingewikkelder is.

Een overheid die trouw, waarheid en dus betrouwbaarheid als kenmerk heeft.
Een overheid die mensen recht doet en waar mensen hun recht krijgen.
Een overheid die in haar spreken en handelen vrede zoekt. Met alle inwoners van ons land.

In het ruwe debat van de afgelopen dagen, heeft de ChristenUnie een eigen rol. Dat doen we vanuit de diepe overtuiging dat we niet geroepen zijn om likes te scoren, maar om God te dienen, concreet aan de slag om een beetje tot zegen te zijn. Dat is niet iets van Den Haag alleen, dat vraagt iets van ons allemaal. De ChristenUnie is een partij van christenen, vóór iedereen. Ik geloof erin dat we geroepen zijn om in deze tijd van harte op te staan om onze wijk, dorp of stad te dienen. Recht te doen. Dat doen we samen. Jij in jouw woonplaats, wij hier op onze plek, midden in de politiek. De ChristenUnie kan dat alleen doen door de leden. Dankjewel, dat jij ons steunt, meewerkt en meebidt. Dat is de komende tijd heel hard nodig.

Ik wens jullie allemaal een hele mooie zomer.

Hartelijke groet,

Mirjam rond

Mirjam Bikker
Partijleider ChristenUnie

 

Dit was de Week

Dat liep wat anders dan verwacht gisteren, in de plenaire zaal. 👀 We praten je bij, met een terugblik op een vlammende Mirjam Bikker in het debat, een reflectie op de clash tussen Wilders en premier Schoof én een terugblik met Pieter Grinwis op het gesteggel rondom het mestdebat. Wat er binnen 48 uur kan gebeuren in Den Haag… Kijken dus, naar een nieuwe aflevering van Dit was de week - de laatste voor dit seizoen.

 

Bekijk het hier!

Steun ons en word lid!

𝗪𝗶𝗷 𝗵𝗲𝗯𝗯𝗲𝗻 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝘀𝘁𝗲𝘂𝗻 𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴! Word nu tijdelijk lid voor maar €2,50 per maand 💙

De ChristenUnie bestaat en draait door haar leden, die de partij financieel steunen en/of actief meewerken op al die plekken in Nederland.

Met meer leden, kunnen we nog meer impact maken 💙

Doe jij mee? Kijk voor meer informatie op christenunie.nl/steun.

NB: In de zomer (tot en met 31 augustus) kan je tijdelijk lid worden voor slechts €2,50 per maand voor de rest van 2024.

Vanaf 2025 betaal je het reguliere tarief.

Deel deze tijdelijke actie in je netwerk of met een vriend of vriendin en help de ChristenUnie groeien 💙

Ja, ik word lid!