Berichten over Algemene financiële beschouwingen

 1. Armoede
  Senator Eric Holterhues - portret.jpg
  Door Eric Holterhues op 31 oktober 2023 om 12:00

  Algemene financiële beschouwingen

  De miljoenennota is – zoals bekend – tot stand gekomen in een bijzondere tijd. Het kabinet is demissionair en dit leidt tot een beleidsarme miljoenennota. De fractie van de ChristenUnie wil primair het kabinet complimenteren met deze miljoenennota; naar ons idee zijn daarin op hoofdlijnen de juiste keuzes gemaakt.

  Lees verder
 2. Portemonnee
  Peter Ester, CU Eerste Kamer - Foto Niek Stam -03116 - kopie (2) - kopie.jpg Senator Hendrik-Jan Talsma - portret.jpg
  Door Peter Ester, Hendrik-Jan Talsma op 22 november 2022 om 15:30

  Algemene financiële beschouwingen

  We bevinden ons in hoogst verwarrende, soms zelfs angstaanjagende tijden. Het aantal crises is overweldigend. We zien een kabinet en een minister van Financiën die van ijsschots naar ijsschots springen en dat met een zekere behendigheid doen. Daarbij wordt niet geschuwd om tientallen miljarden uit te trekken voor crisisbestrijdingsmaatregelen. Nood breekt wet, zo luidt het adagium. Kritiek was er ook. Zo zou het kabinet te lang getreuzeld hebben met daadkrachtig beleid. 

  Lees verder
 3. Portemonnee
  Peter Ester, CU Eerste Kamer - Foto Niek Stam -03116 - kopie (2) - kopie.jpg
  Door Peter Ester op 16 november 2021 om 12:00

  Algemene Financiële Beschouwingen: overvloed en onbehagen

  Denkend over de financiële staat van ons land, schoot mij spontaan de titel te binnen van het prachtboek ‘Overvloed en onbehagen’ – over Nederland in de gouden eeuw – van de Britse historicus Simon Schama. Het schetst het beeld van een land waar het economisch goed gaat maar dat ook de nodige maatschappelijke onrust kent. 

  Lees verder
 4. Portemonnee
  Peter Ester, CU Eerste Kamer - Foto Niek Stam -03116 - kopie (2) - kopie.jpg
  Door Peter Ester op 17 november 2020 om 14:00

  Algemene financiële beschouwingen

  Het coronavirus heeft onze economie als een mokerslag getroffen. Vooral bedrijven die geconfronteerd worden met snelle vraaguitval, zijn in de gevarenzone. Alleen al dit kwartaal is meer dan €10 mld nodig om bedrijven en hun werknemers door de crisis te helpen. Gelukkig beschikt ons land over de nodige buffers om de omvangrijke steunmaatregelen te kunnen financieren. Onze AAA-status en de lage rente op de kapitaalmarkt helpen daarbij. De miljardeninjecties van de steunpakketten kunnen rekenen op grote politieke steun en ook die zegening mogen we tellen. 

  Lees verder