Roelof (Roel) Kuiper (Mariënberg, 5 april 1962) is een Nederlandse historicus, filosoof, en politicus. Hij is lid van de ChristenUnie en maakt voor deze partij sinds juni 2007 deel uit van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.
Roel Kuiper is thans rector en bestuursvoorzitter van de Theologische Universiteit in Kampen, waar hij ook doceert als hoogleraar ‘Christelijke identiteit’.
Opleiding
Kuiper deed havo en vwo aan het Greijdanus in Zwolle. In 1986 behaalde hij zijn doctoraalexamen in de geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1992 promoveerdehij aan diezelfde universiteit op het proefschrift Zelfbeeld en wereldbeeld: antirevolutionairen en het buitenland 1848-1905. Zijn doctoraal in de filosofie ontving hij in 1998, eveneens aan deze universiteit. Tijdens zijn studententijd is hij lid en praeses geweest van de Gereformeerde Studenten Vereniging te Amsterdam 'Petrus Plancius'.
Betrekkingen
Na zijn doctoraal Geschiedenis heeft Kuiper naast zijn docent- en hoogleraarschap diverse betrekkingen gehad. Zo was hij van 1987 tot 1990 docent en studieleider aan een MO-lerarenopleiding Geschiedenis, de Evangelische Hogeschool te Amersfoort, van 1991 tot 1995 directeur van Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte in Utrecht en in 1995 volgde hij André Rouvoet op als directeur van de Marnix van Sint Aldegonde Stichting, het Wetenschappelijk Instituut van de Reformatorische Politieke Federatie waar hij tot 2002 bleef. Van 2000 tot 2002 fungeerde hij als eerste directeur van het Wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie, de Mr. G. Groen van Prinsterer Stichting. Kuiper was nauw betrokken bij de totstandkoming van de ChristenUnie in 2000.
In 1998 was Roel Kuiper bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie geworden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, een functie die hij tot 2014 bekleedde. In 2003 verbleef Kuiper in de Verenigde Staten als ‘visiting professor’ aan Dordt College, Iowa. Na zijn terugkeer was hij lid van de Nationale Conventie, een door de regering ingestelde groep van personen die beraadslaagde over de vraag of er iets moet veranderen aan de inrichting van het nationale politieke bestel. De rapporten van de Nationale Conventie verschenen in 2006 en waren onderwerp van politiek debat.
In 2007 werd Roel Kuiper verkozen tot lid van de Eerste Kamer. In 2011 werd hij fractievoorzitter van de ChristenUnie. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie ‘Privatiseringsering en verzelfstandiging van overheidsdiensten’ en voerde het eerste parlementaire onderzoek uit voor de Eerste Kamer. Het rapport van deze commissie verscheen een jaar later en leidde tot aanpassing en een veel voorzichtiger overheidsbeleid ten aanzien van privatiseringen. In september 2013 werd Kuiper benoemd buitengewoon hoogleraar Christelijke identiteit in maatschappelijke praktijken aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) te Kampen. Per 1 mei 2015 is hij benoemd tot rector, en tot voorzitter van het college van bestuur van deze universiteit.
Kuiper publiceerde tal van boeken en artikelen en is een veelgevraagd spreker over thema’s die de publieke betekenis van het christelijk geloof belichten. . Veel ideeën ontleent hij aan Guillaume Groen van Prinsterer,de intellectuele vader van de antirevolutionaire beweging, over wie Kuiper in 2001 een biografie schreef, en Herman Dooyeweerd, de grondlegger van de moderne christelijke filosofie in Nederland.
Eerste Kamer
Hij werd bij de verkiezingen van de Eerste Kamer op 29 mei 2007 als nummer vier op de kieslijst van de ChristenUnie in de Eerste Kamerverkozen. Op 12 juni 2007 werd hij beëdigd. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2011 was hij lijsttrekker voor de ChristenUnie en werd hij herkozen. Ook voor de verkiezingen van 2015 was hij lijsttrekker.
Onderscheidingen
In september 2015 kreeg Kuiper de Prinsjesprijs van de Stichting Prinsjesfestival toegewezen. De prijs wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt aan een politicus die 'in optreden of handelen van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland'.[2]
Vanaf 2016 is Kuiper erelid van de Utrechtse christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U.
Persoonlijk
Roel Kuiper is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij is lid van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) In Nederland.
Publicaties