Onderzoeksgeld
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Universiteiten en hogescholen in Nederland verzorgen onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit. Maar het stelsel is overspannen. Studenten en docenten ervaren toenemende studie- en werkdruk.
Er moet meer rust komen in het systeem. Met de verschuiving van variabele bekostiging op basis van aantallen studenten naar meer vaste bekostiging is een eerste stap gezet om te komen tot meer rust en een solide basis in de bekostiging. Er moet een gezondere balans komen tussen competitie en samenwerking.
Onze standpunten over onderzoeksgeld:
-
Extra middelen voor wetenschap en onderzoek. Investeringen in wetenschap en onderzoek houden ons land leefbaar, welvarend en concurrerend. De ChristenUnie wil de matchingsdruk en de lage honoreringspercentages in de tweede geldstroom verzachten, de onderzoekscomponent in de eerste geldstroom versterken en een impuls geven aan multidisciplinair, wereldwijd toonaangevend onderzoek, dat grote maatschappelijke impact beoogt. Voor multidisciplinair onderzoek zijn sterke disciplines belangrijk en alle disciplines nodig. Ook sociale en geesteswetenschappen zijn daarbij van groot belang.
-
Bekostiging koppelen aan onderzoek. De ChristenUnie wil minder massastudies en massacolleges en wil de financiering aantrekkelijker maken voor universitair onderwijs dat sterk is verweven met wetenschap. Onderwijs is geen bijzaak, maar een kerntaak. Er komt meer rust en voorspelbaarheid in de bekostiging: studentenaantallen worden minder belangrijk, de vaste voet groter en de variabele voet kleiner. Het praktijkgericht onderzoek aan de hbo’s krijgt de ruimte om zichzelf verder te profileren en zijn meerwaarde voor het beroepenveld te verankeren.
-
Betere verdeling middelen voor wetenschap en onderzoek. Een deel van de energie die nu gaat naar het aanvragen en beoordelen van onderzoek dient weer terug te gaan naar het onderzoek zelf. De matchingsdruk moet afnemen. Er wordt voldoende ruimte gegeven aan de financiering van vrij en ongebonden onderzoek in alle wetenschappelijke disciplines.
-
Aandacht voor kleine bèta- en techniekopleidingen. Door versterking van de onderzoeksinfrastructuur in het hoger onderwijs en uitbreiding van de capaciteit van exacte en technische studies komt er meer aandacht voor met name kleinere bètastudies.
-
Investeren in kennis en onderzoek. Middels het Groeifonds wil de ChristenUnie investeren in de economie van de toekomst, door geld beschikbaar te stellen voor een sterkere high tech publiek-private kennisinfrastructuur en onderzoek te doen naar quantumtechnologie, fotonica en nanotechnologie bij publieke onderzoeksinstituten in samenwerking met bedrijven.
-
Versterken missiegedreven kennis- en innovatiebeleid. We zetten in op de ontwikkeling van toponderzoekers van nationale bodem in onze topsectoren en koesteren onze kenniscentra en de TO2 instituten voor toegepast onderzoek (Marin, TNO, Deltares, NLR en Wageningen-Research). Het missie gedreven topsectoren- en innovatiebeleid wordt verder versterkt door scherper te kiezen en daarbij in te zetten op publiek-private samenwerking in de hele keten.