Zorgverzekeraars
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Zorg kost veel geld. Te vaak stuurt geld de zorg in plaats van andersom. Betalingsregels bepalen wat ziekenhuizen en zorginstellingen mogen declareren. Dat leidt niet altijd tot de beste en meest doelmatige zorg. Er wordt teveel zorg zonder gezondheidseffect geleverd in de curatieve zorg. Aanbieders van zorg, zoals instellingen, zorgorganisaties, fabrikanten, hebben soms belang bij productie van niet altijd zinnige zorg. We moeten daarom af van volumeprikkels in de zorg. De ChristenUnie wil dat er gepast en zinnig zorg wordt geleverd en wil er alles aan doen om te zorgen dat de bekostiging daarbij aansluit. Zinnige zorg die gericht is op kwaliteit van leven.
Als de zorgmedewerkers en bestuurders in een regio elkaar snel weten te vinden en hun patiënten goed kennen, geeft dat eigenaarschap, betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel. In regio’s waar bovendien sprake is van een beperkt aantal financiers (één zorgverzekeraar, één zorgkantoor en een overzichtelijk aantal gemeenten), komt samenwerking en vernieuwing gemakkelijker tot stand. Om deze redenen heeft wat de ChristenUnie betreft betere regie en samenwerking tussen zorgpartijen in de regio de toekomst. Meer samenhang in het zorgaanbod leidt tot zorg die gaat over de hele patiënt en zijn persoonlijke verhaal. Over de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment én door de juiste persoon. Daarom is het nodig dat voor heel Nederland een eenduidige regio-indeling wordt gemaakt, dat er eenduidige afspraken komen over welke partijen regie voeren over welk type zorgaanbod, en dat er kan worden geëxperimenteerd met regiobudgetten.
Op het gebied van zorgverzekeraars kiest de ChristenUnie voor de volgende maatregelen:
-
Van keuzevrijheid naar keuzemogelijkheden. Zorgaanbieders en zorgpersoneel moeten kunnen rekenen op onderlinge samenwerking in de wijk en solidariteit bij het helpen van patiënten met een complexe zorgvraag. Een wildgroei aan (vaak kleine) aanbieders in vooral de ouderenzorg en GGZ werkt daar - zeker in stedelijk gebied - niet aan mee. In de Zorgverzekeringswet blijven keuzemogelijkheden (onder andere identiteitsgebondenzorg) overeind, maar zorgverzekeraars worden niet langer verplicht om ongecontracteerde zorgaanbieders te vergoeden die niet bereid zijn tot samenwerking en solidariteit.
-
Regiobudgetten. Er komen regiobudgetten waarin middelen uit WLZ, ZVW en WMO samengevoegd worden. Zo komt ook geld beschikbaar voor het bevorderen van een gezonde leefstijl, welzijn en positieve gezondheid.
-
Experimenten met populatiebekostiging. We gaan experimenteren met populatiebekostiging, om regionaal meer voor elkaar te krijgen. Hierbij wordt een budget beschikbaar gesteld aan een zorgpartij die zich voor een afgebakende populatie (patiëntengroep of bewoners van een wijk) vastlegt om bepaalde doelstellingen te behalen op het gebied van gezondheid en ervaren kwaliteit van zorg. Het risico wordt hierbij gedeeld: als de doelen worden gehaald tegen lagere kosten, ontvangt de zorgpartij een deel van de opbrengst.
-
Verstandig pakketbeheer. Van teveel medische behandelingen die eerst veelbelovend lijken staat niet vast of deze effectief zijn en voor wie. Daarom zijn we voor een meer selectieve en risico gestuurde invoering van nieuwe technologie in de zorg. Daartoe wordt gewerkt met een 'sluis': na onderzoek wordt besloten of de behandeling wordt vergoed of niet. We werken daarnaast aan een kritische evaluatie van de bestaande zorg.
-
Gepaste doelmatige zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de zorgverzekeraars moeten veel strakker gaan toezien op gepaste doelmatige zorg als onderdeel van kwaliteit.