Lijsttrekkers

Fryslan: Piet Adema
Fryslan: Piet AdemaPiet Adema (42) is vader van vier kinderen en getrouwd met Helma. Hij is ondernemer in de bouwsector. In zijn schaarse vrije tijd doet hij aan sport. "Daarnaast is zeilen mijn grote passie en dat komt goed van pas in watersportprovincie Fryslân.” “Zelf ben ik opgegroeid met de bijbel en van daaruit probeer ik te denken en te handelen. Ik vind dat de ChristenUnie op een goede manier de leefregels vanuit de bijbel vertaalt in praktische politiek. Op een overtuigende manier moet ik zeggen.
Ons verkiezingsprogramma heet: “Fryslân op maat”. We moeten naar een Fryslân waar de menselijke maat
centraal staat! Waar mensen met een arbeidshandicap volop meedoen en jeugdproblemen op tijd worden gesignaleerd via gezinscoaching. Fryslân is een groene, open plattelandsprovincie. Daar horen bereikbare zorg en voor iedereen toegankelijke basisvoorzieningen bij. Daarbij is een beter openbaar vervoer echt een belangrijke voorwaarde.”





Drenthe: Henk Baas
Drenthe: Henk Baas
Henk Baas (57) is geboren in Spakenburg, maar woont nu al heel lang in Roden. Hij is getrouwd met Berber en heeft vier volwassen kinderen. Baas heeft een eigen organisatieadviesbureau in security. Zijn hobby is het lezen van filosofie- en geschiedenisboeken. Daarnaast vindt hij het geweldig om regelmatig te kamperen in Frankrijk en Duitsland.
Baas is al vanaf 1968 actief in de christelijke politiek. “Het is begonnen met de GPJC afdeling Rotterdam. Het spreekt mij enorm aan dat de ChristenUnie bijbelse standpunten op een actuele manier naar voren brengt. Wat dat betreft is het een moderne partij. Er zijn veel onderwerpen waar ik wat aan wil doen, maar wat mij in Drenthe
intrigeert is de spanning tussen natuur en landschap aan de ene kant en bedrijvigheid en huizenbouw aan de andere kant. Drenthe moet de mooie provincie blijven die het is mét een sterke economische
basis.”





Noord-Brabant: Hermen Vreugdenhil
Noord-Brabant: Hermen Vreugdenhil
Hermen Vreugdenhil (31) is getrouwd en zit in de spits van zijn leven met drie zoons in de leeftijd van één tot vijf jaar. Hij is liefhebber van de natuur en maakt regelmatig tijd vrij voor zijn hobby: zeevissen. Vreugdenhils doel? “Ik wil de komende vier jaar een goed rentmeester van Brabant zijn.” Hij heeft twee goede redenen om betrokken te zijn bij de partij: “Opkomen voor de zwakkeren en de rentmeesterschapsgedachte. De ChristenUnie komt bij deze onderwerpen, met de bijbel in de hand, vaak tot een heel praktische maar principiële stellingname.”
“Als je aan Brabant denkt, denk je aan een levendig platteland. Vitalisering daarvan is een belangrijk speerpunt van ons. Op dit moment reconstrueert Brabant haar platteland. Daarbij ligt de nadruk nu nog te vaak op de grote intensieve bedrijven, terwijl de agrarische gezinsbedrijven vooral voor de openheid en kwaliteit van het platteland zorgen. Daar moet meer in geïnvesteerd, bijvoorbeeld door de opvolging op boerderijen te faciliteren. Een andere prioriteit is de jeugdzorg en de jeugdhulpverlening. Hoewel wachtlijsten teruglopen, mag er absoluut geen drempel zijn voor behandeling.”




Flevoland: Dick Schutte
Flevoland: Dick Schutte
Dick Schutte (59) is al decennia lang bestuurlijk actief. “Mijn werk is mijn hobby”, zo verklaart hij zijn toewijding. Hij was onder andere twaalf jaar wethouder in Oldebroek en burgemeester van Urk (1999 - 2006). Verder zit hij in tal van besturen zoals het landelijk bestuur van ‘Christenen voor Israël’. Hij heeft vier kinderen waarvan er één (Margreet) op de lijst staat voor de provinciale verkiezingen in Gelderland (nummer tien).
Sinds de jaren zeventig is Schutte actief voor de RPF, hij was destijds een vurig voorstander van de Christenunie als samensmelting tussen RPF en GPV. Prioriteit van de ChristenUnie in Flevoland? “Het herstellen van de onbalans die is ontstaan tussen wonen en werken. Almere mag bijvoorbeeld best groeien naar 300 tot 400 duizend inwoners, maar dan moeten we het wel goed aanpakken. Dat betekent goede wegen, voldoende openbaar vervoer en goede voorzieningen,
waaronder hoger- en universitair onderwijs.” Een ander belangrijk aandachtspunt is Flevoland als voedselproducerendeprovincie. Schutte pleit voor het behoud van landbouw en visserij: “zowel de vloot als de verwerking”.



Zeeland: Jaap van Ginkel
Jaap van Ginkel (52) woont sinds 1982in 's-Gravenpolder en heeft samen metzijn vrouw Catherine vier zoons en twee kleinkinderen. Hij werkt hij bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD) als schipper op een politieboot en is sinds 1991 lid van de Zeeuwse Provinciale Staten.
Hij vindt de ChristenUnie inspirerend omdat ze het horizontalisme overstijgt. “Verankerd in de bijbel ontstaat er een politiek die gericht is op de eer van God én het welzijn van de medemens.” Van Ginkel maakt zich graag sterk voor een provincie die, temidden van steden, een oase van rust blijft. Wat is daarvoor belangrijk? “Ten eerste: gerichte economische ontwikkeling. Soms wordt blind gepleit voor grootschalige economische ontwikkeling. Ik wil dan eerst weten: is die ontwikkeling goed voor de Zeeuwen?
De laatste jaren is men bijvoorbeeld bezig met het invoeren van grootschalige containeroverslag. Dat mag alleen als de kernwaarden van Zeeland behouden blijven. Het tweede is: veiligheid. Aan de ene kant veiligheid van het transport over de Westerschelde. Aan de andere kant de veiligheid met een stijgende zeespiegel. Dat betekent modern dijkbeheer met een stelsel van binnendijken dat voldoende in orde is.”


Overijssel: Marjan van der Bent
Overijssel: Marjan van der Bent
Marjan van der Bent-Van den Hout (51) woont in Witharen (dat is gemeente Ommen). Ze is getrouwd met Jan en samen hebben ze drie studerende, uitwonende kinderen. Ze is Statenlid en lid van de Commissie Ruimte en Groen.“Daar ben ik zo’n twintig uur in de week mee bezig.” Haar hobby’s zijn lezen, tuinieren en “soms eens een gezellig dagje weg.”
Van der Bent is al 25 jaar politiek actief. Dat varieert van steunfractielid voor de Staten en de gemeenteraad tot bestuurslid van de Kiesvereniging. “Wat mij vooral erg aanspreekt is de combinatie tussen geloof en maatschappelijk bezig zijn. Wat gebeurt er in de maatschappij en hoe vertaal je dat als christen in de praktijk? Gezien mijn vroegere werkervaring en de betrokkenheid bij ons eigen bedrijf draag ik de landbouwsector (in al zijn facetten) een warm hart toe. Daarnaast brengen we als fractie graag het sociale aspect van de ChristenUnie voor het voetlicht: goede jeugdzorg tegengaan alcoholmisbruik, stimuleren van eigentijdse vormen van vrijwilligerswerk zoals de Stichting Present die bijvoorbeeld biedt.”




Limburg: Klaas Koelewijn
Klaas Koelewijn (37) is een gedreven man die geniet van zijn Limburgse leven. “Ik heb in vier provincies gewoond maar ga nu voor het eerst echt houden van een provincie.” Hij is getrouwd met Marije, samen zijn ze actief voor de campagne in Limburg. “Spannend; tijdens de landelijke verkiezingen stemden achtduizend Limburgers op de ChristenUnie, nog net te weinig voor de kiesdrempel van 8800.  Het doel is dus duidelijk.” Een optreden van André Rouvoet - in debat met de rector magnificus van de Universiteit van Maastricht – gaf Koelewijn de doorslag. Hij wilde betrokken worden bij de ChristenUnie: “Toen werd mij duidelijk dat christelijke politiek echt een verschil kan maken.
Een Limburgs speerpunt is het bieden van nieuwe perspectieven voor lager opgeleiden. “Soms is er eenzijdig aandacht voor hoger opgeleiden. Hoe belangrijk dat ook is, in onze provincie is een grote groep lager opgeleiden. We moeten hen mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld door omscholing naar de zorg, waar straks - in verband met de vergrijzing - duizenden banen nodig zijn. Een ander speerpunt is het gezondheidsbeleid. Wat mij betreft komt er een gezondheidstoets waarbij ieder beleidsterrein aangeeft welk effect haar beleid heeft op de gezondheid van de Limburger.”


Groningen: Rudi Slager
Rudi Slager (56) woont in Haren en is getrouwd met Marijke. Samen hebben ze zes kinderen en drie kleinkinderen. Slager is ambtenaar bij de gemeente Smallingerland. Hij zit al zestien jaar in de Staten van Groningen. Over zijn vrije tijd concludeert hij: “Naast mijn gezin, mijn werk en de politiek heb ik eigenlijk weinig tijd voor hobby’s.” Wat heeft hij met de ChristenUnie? “Alles. Dat is heel kort, maar wel waar. Het is de partij waar ik als christen mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid kan uitleven. Waar ik me optimaal kan inzetten voor de inwoners van Groningen. Ik voel mij bij de ChristenUnie heel goed thuis.
Zelf wil ik me vooral sterk maken voor armoede en andere achterstandssituaties. In Groningen is de werkloosheid bijvoorbeeld hoger dan het landelijk gemiddelde. Daar willen we verandering in brengen. Met de beperkte middelen en mogelijkheden die we als provincie op dat gebied hebben. Ik wil mij dus met name inzetten voor de sociale aspecten in de provincie. De ménsen moeten centraal staan.”




Utrecht: Kees van Kranenburg
utrecht: Kees vabn Kranenburg
Kees van Kranenburg (44) is getrouwden vader van vier opgroeiende kinderen.Van oorsprong is hij personeelsmanager
en tot voor kort wethouder bij de gemeente IJsselstein. In zijn vrije tijd studeert hij ‘Wereldreligies’ aan de Universiteit van Tilburg en “ben ik natuurlijk druk met de partij.” “De ChristenUnie spreekt mij aan vanwege het christelijk-sociale gehalte van het verkiezingsprogramma. Maar ook vanwege de vrijheid en de ruimte die je krijgt om dat christelijk-sociale karakter vorm te geven in de lokale praktijk.
De komende vier jaar wil ik me voor de provincie Utrecht vooral bezighouden met jeugdzorg. Die moeten we sterker organiseren, bijvoorbeeld met betere volgsystemen voor cliënten. Ook willen we, als fractie, de belangen van de levensbeschouwelijke jeugdzorgorganisaties blijven bewaken. Een tweede aandachtspunt is de verhouding tussen woningbouwvraag en groen. Tot 2030 moeten 130.000 woningen worden bijgebouwd, maar waar? Bij alle nieuwe bebouwing moeten we het groen ontzien. Dus: bouwen in en bij de bestaande kernen en zo min mogelijk nieuwe vinexwijken in de polder.”


Gelderland: Annelies van der Kolk
Gelderland: Annelies van der Kolk
Annelies van der Kolk (53) is alleengaand. Haar grote hobby is fietsen. “Daarvoor is Gelderland natuurlijk een schitterende provincie. Ik kom veel op de Veluwe en ga graag in de Achterhoek op vakantie.” Naast fractievoorzitter in de Provinciale Staten, is ze lid van het managementteam van de koepel adviesorganen gereformeerd onderwijs en fractievoorzitter voor de ChristenUnie Harderwijk. “Ik voel me aangetrokken tot de ChristenUnie vanwege de Bijbelse gronden en het christelijk-sociale gedachtegoed. En vanwege de grote betrokkenheid die er is: mensen leven mee en bidden voor elkaar. Dat merk je gewoon.
De komende periode ga ik mij sterk maken voor verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar en de zwakkeren. Dat betekent ondermeer aandacht voor de kwaliteit en de regionale dekking van hospices en de bereikbaarheid van activiteiten voor gehandicapten, zoals zorgboerderijen. In Gelderland hebben we als ChristenUnie het project ‘Respect@School’ op de agenda gezet. Voor en door jongeren, over hoe je met elkaar omgaat. Het project is uitgevoerd op honderd scholen in Gelderland. Dat moet ook doorgaan!”



Noord-Holland: Jan Bezemer
Jan Bezemer (60) was ooit hoofd Groenvoorziening in Amsterdam. Tegenwoordig is hij zelfstandig juridisch adviseur
“voor vooral technische onderwerpen.” Veel vrije tijd heeft hij niet. Want “als eenmansfractie in de Provinciale Staten
krijg ik alle onderwerpen op mijn bord. Meer dan een meter papier per jaar!” Voor Bezemer is het geen vraag of hij
zich thuis voelt bij de ChristenUnie. “Wij, alle leden samen, zíjn met elkaar de partij. Samen formuleren we het christelijk-sociale gedachtegoed. Ik zou dus kunnen zeggen: ‘de partij, dat ben ook ik’. Maar dat klinkt te onbescheiden en overdreven.
In de Staten kom ik ondermeer op voor zorg voor een goede natuur en landbouw. In de natte veenweidegebieden hebben de boeren het moeilijk. Aanvulling van hun inkomen is mogelijk met bijvoorbeeld de verkoop van streekeigen producten, bed and breakfast en groene diensten. In de glastuinbouw zit meer muziek. Die levert in het noorden van Noord-Holland veel werkgelegenheid op. Bij de jeugdzorg, een nieuwe provinciale taak, vraag ik aandacht voor identiteitsgebonden jeugdzorgorganisaties. Vanwege hun kleinschaligheid doen die soms nog niet voor vol mee.”



Zuid-Holland: Andries van Dijk
ZuidHolland: Andries van Dijk
Andries van Dijk (68) is getrouwd en heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen. Sinds zijn pensionering (als directeur van een basisschool) is hij Statenlid. “Maar ik ben al jaren betrokken bij de christelijke politiek. Wat dat betreft is het net een virus! Je zou kunnen zeggen dat het Statenlidmaatschap mijn grote hobby is. Dat schijn ik ook uit te stralen. Iemand zei een keer tegen me: ‘U gelooft er echt in, hè?’ Ja, inderdaad, ik geloof er echt in! Anders zou ik echt niet altijd met de ChristenUnie bezig zijn.”
“In Zuid-Holland proberen we als partij altijd eerlijk, open en transparant te werken. Aandacht voor ‘het zwakkere’ staat voor ons bovenaan. Bijvoorbeeld in de jeugdzorg. Daar mag absoluut geen kind zonder strafblad meer in een justitiële
inrichting. En we moeten stoppen met het opbergen van ouderen in enorme, anonieme tehuizen. Ook het groen in de provincie verdient onze zorg. Dat is altijd de verliezer in de strijd met gemeenten die willen groeien. Boeren zijn wat ons betreft de beste landschapverzorgers. Die moeten we blijven steunen.”