week 45 - 2003

vrijdag 07 november 2003 21:57

Om 10.15 uur begint de afsluiting van de V&W-begroting (2e termijn regering). Direct daarop volgend het vervolg van de begrotingsbehandeling OCenW. Minister Maria van der Hoeven doet haar best, maar ik vind haar bij de verdediging van de kleutertoets alles behalve overtuigend. Mijn amendement om de kleutertoets te schrappen is inmiddels ondertekend door alle fracties. Fraaie score. Ook een met Mariët Hamer (PvdA)ingediend amendement om de de schoolbegeleidingsdiensten een fatsoenlijke regeling mee te geven nu ze verplicht marktgericht moeten gaan werken geef ik een goede kans.

Zondag 2 november

Na de morgendienst vertrekken we naar Capelle aan den IJssel om zowel mijn moeder als (oudste) tante te bezoeken. Er is verdriet om het verlies van hun broer. Maar gelukkig ook troost vanwege het feit dat we over de dood heen mogen kijken. Aan het eind van de middag gaan we weer naar Zwolle. Aron en Esther waren daar achter gebleven. 's-Avonds bijbelstudieclub. We bestuderen een deel van de zogenaamde Bergrede.

Maandag 3 november

De start van een drukke werkweek. Ik mag beginnen met een dag thuiswerken. Dat is wel zo plezierig. Deze week twee begrotingsbehandelingen en een wetsvoorstel. Eigenlijk teveel van het goede. Gelukkig heb ik wel enige ondersteuning. Paul werkt aan de teksten voor Verkeer en Waterstaat. Zelf werk ik de al aanwezige teksten voor de onderwijsbegroting verder bij, laat een amendement indienen mbt de kleutertoets, en werk aan een tekst voor de behandeling van de landinrichtingswet. Net voor het eind van de middag is alles klaar en kan het mee met de (mail)post naar alle fractieleden. 's-Avonds nog even heerlijk drie kwartier hardgelopen en mijn spullen klaar gelegd voor de volgende dag. De komende drie dagen zal ik niet thuis zijn.

Dinsdag 4 november

Naar den Haag. 's-Morgens fractievergadering. Mijn teksten worden besproken. Vooral veel commentaar bij de teksten voor de onderwijsbegroting. Dat ontlokt mij de opmerking dat de stelling weer bewezen is dat iedereen verstand denkt te hebben van onderwijs. Er worden een paar blikken op mij gericht die boekdelen spreken. Elkaar even kietelen moet toch kunnen, me dunkt. Ik ben bij een petitieaanbieding van Delft Nu. Daar was ik vorige week ook al bij geweest. Er zijn veel fotografen en opvallend veel kamerleden aanwezig. Ik sta wat achteraf (kwam wat laat aan), maar een mevrouw van het actiecomité komt direct naar mij toe. Ze herkent me nog van vorige week en bedankt me voor mijn belangstelling. Vanavond zal ik, zo kan ik haar aangeven, tijdens de begrotingsbehandeling aandacht vragen voor de spoortunnel in Delft. In de loop van de middag beginnen we met deze behandeling. Tot 23.20 uur zijn we bezig. Mijn tekst is op de site gezet (voor degene die daar belangstelling voor hebben). Het is wel de nog niet gecorrigeerde tekst van de stenografen waar ik inmiddels wel al een verschrikkelijk fout uitgehaald heb. Zo hebben zij het bedrag van 75.000 miljoen Euro ipv de uitgesproken 75 miljoen Euro. Dat scheelt nogal wat. Eimert van Middelkoop heeft me niet voor niets geleerd deze verslagen nauwkeurig na te lezen. Na afloop in het ledenrestaurant nog even een pilsje gedronken. In Nova (Den Haag vandaag) is nog een shot van mij te zien uit ons debatje over de kilometerheffing. Altijd leuk. En dat bij mijn debuut op dit terrein. Met de tram naar mijn logeeradres. Lekker slapen.

Woensdag 5 november

Om 08.15 uur ben ik al weer in de kamer. Daar komt om 08.30 uur de journalist Gijs Koorevaar (Haagsche Courant) bij me langs. Hij wil een artikel schrijven over het werk van een kamerlid van een kleine fractie in deze drukke begrotingsweken. Daarom loopt hij vandaag met mij mee. Dat zal hij weten. Mijn werkdag stopt vandaag pas om 23.45 uur. 's-Morgens ga ik eerst nog even (30 minuten) naar de vergadering van het Presidium. We spreken over wat in de Kamer wel 'de commissie stiekum' (cie AIVD) wordt genoemd. Ik loop met een grieperige Maxime Verhagen in de richting van de plenaire zaal. Daar begint de begrotingsbehandeling OCenW. En daar heb ik gewoon veel zin in. Het wordt een lange, maar wel interessante 1e termijn van de Kamer. Vooral de VVD-opstelling mbt de onderwijsvrijheid vraagt veel debattijd. Eric Balemans moet de in mijn ogen onbegrijpelijke fractielijn verdedigen. Dat valt niet mee. Heel vervelend en onbegrijpelijk vind ik het in mijn ogen 'afserveren' door de VVD van Clemens Cornielje, die terecht en inhoudelijk onderbouwd kritiek heeft gegeven op de uitspraken van Hirsi Ali. Dat een fractie zoiets doet (!!!). Het maakt duidelijk hoe fractievoorzitter van Aartsen politiek wil bedrijven. Het CDA is gezegend met zo'n coalitiepartner. Zo halen we het eind van deze regeerperiode niet. Even eten. En dan weer verder. De dor mij uitgesproken bijdrage is ook op de site te vinden. Na afloop van de OCenW-begroting haal ik vlug met V&W-paperassen op en kan ik direct weer door. Tot 23.45 uur vergaderen we door (met een dinerpauze erbij). Ik zit er behoorlijk doorheen, maar ben niet ontevreden over het verloop van het debat. Iets over 00.00 uur ben ik op mijn logeeradres. Ik sms mijn zoon Aron, die vandaag (6/11) 15 jaar wordt. Heel jammer dat ik nu niet thuis kan zijn. Dit werk vraagt wel de nodige offers in de privésfeer. Ik ga maar snel slapen. Moe als ik ben van alle inspanningen. Morgenochtend weer verder met de 2e termijn van de regering van de behandeling van de V&W-begroting.

Donderdag 6 november

Om 07.00 uur bel ik Aron op zijn mobiel. Hij neemt nog op ook. Van harte,lieve zoon. Vijftien jaar is hij geworden. Waar blijft de tijd. Ik kan hem vertellen dat ik vanavond redelijk op tijd thuis zal zijn. Hij beloofd me een taartje te bewaren. Om 08.30 uur ben ik in de Kamer. Eerst de (mail)post wegwerken. Om 10.15 uur begint de afsluiting van de V&W-begroting (2e termijn regering). Direct daarop volgend het vervolg van de begrotingsbehandeling OCenW. Minister Maria van der Hoeven doet haar best, maar ik vind haar bij de verdediging van de kleutertoets alles behalve overtuigend. Mijn amendement om de kleutertoets te schrappen is inmiddels ondertekend door alle fracties. Fraaie score. Ook een met Mariët Hamer (PvdA)ingediend amendement om de de schoolbegeleidingsdiensten een fatsoenlijke regeling mee te geven nu ze verplicht marktgericht moeten gaan werken geef ik een goede kans. We maken de begrotingsbehandeling niet helemaal af. Er komt nog een WAO-debat. Volgende week dan maar de 2e termijn. De Haagsche Courant-journalist komt me de krant brengen met zijn artikel over mijn kamerdag van gisteren. Het is een leuk verhaal geworden. Het staat ook op de site, voor degene die het nog willen lezen. Ik drink nog een borrel i.v.m. het afscheid van Pieter. Hij heeft op een prima manier Nadine vervangen, die volgende week weer terug komt van zwangerschapsverlof. Pieter, bedankt. Snel met Nico naar de trein. We hebben gelukkig nog een zitplaats. Om 20.45 uur ben ik thuis. Ik schuif aan bij de verjaardagsvisite. Gezellig. Ik ben blij en gelukkig met mijn gezin. 's-Avonds zie ik Nova nog. Het debat over de onderwijsvrijheid wordt door den Haag Vandaag meegenomen. Ik zit er redelijk uitgebreid in. De tweede keer deze week. Ook was ik vandaag op het radio-1 Journaal, heb ik gehoord. Het ChristenUnie-geluid mag gehoord worden.

Vrijdag 7 november

Ik lig nog op bed als mijn mobiel afgaat. Het is Theo Rietkerk, oud-collega en nu gedeputeerde in Overijssel. Hij is weer aan het werk en naar omstandigheden gaat het goed. Leuk om zo contact met elkaar te houden. Het is vanmorgen wel een Rietkerk-gebeuren. Toeval of niet, maar ik heb een afspraak met zijn broer Eric in mijn agenda staan. Eric is directielid van een zmlk school en werk 1 dag per week voor de
landelijke vereniging voor zeer moeilijk lerenden. Ook werk hij als docent
(portfolio) aan Octaaf (de pc academie voor schoolleiders/directeuren). Met hem spreek ik in de stationsrestauratie in Zwolle over de leerlinggebonden financiering. Een uiterst plezierig gesprek dat nog wel een vervolg zal krijgen. De rest van de vrijdag ben ik thuis aan het werk. Ook wat bijkomen van de inspanningen van de afgelopen week. Ik wordt nog gebeld door mensen die grote zorgen hebben over een conflict tussen de Zwolse Poort en Riagg Zwolle (geestelijke gezondheidszorg). Met André Rouvoet besluit ik daarover schriftelijke vragen te stellen aan minister Hoogevorst. 's-Avonds heeft Aron een big party. Ruim 30 jongeren (!) bevolken ons huis. Ik werk aan het overleg van maandag over de visserij. Beneden mij hoor ik geluiden die niets met vis te maken hebben. Het is eerder een dierentuin. De telefoon gaat. Marjette neemt op. We zullen er naar kijken, hoor ik haar zeggen. De politie belt dat de buren gebeld hebben i.v.m. geluidsoverlast, zegt ze. De politie? Buren? Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Als de buren daar last van hebben, dan kunnen ze toch ook even met ons contact opnemen. We temperen de jongeren wat. Dan komen een paar jongeren vertellen dat zijhet waren die gebeld hebben. Wat een grap. Dat Marjette dat niet door had. Tegen 23.00 uur is het afgelopen met de pret. Het was waanzinnig leuk, zegt Aron. Kijk, dat was de opmerking waar we op zaten te wachten. Allerlei vaders en moeders nemen hun kroost mee. Ik heb er zelf ook nog een op de trein naar Deventer gezet. Tegen 01.00 uur liggen we pas op bed. Morgen zaterdag: uitslapen! Nee dus. De ChristenUnie heeft een congres in Ede. Ik zet de wekker op 08.15 uur.

Zaterdag 8 november

Iets over 08.00 uur sta ik al naast mijn bed. Eerst de kranten lezen (ND, Trouw). Om 08.30 uur zit ik in de auto. Ik heb de cd van Delirious?, die Aron van ons voor zijn verjaardag heeft gehad meegenomen. Wel wat harde muziek voor de vroege ochtend. Het is gezellig druk op het congres. Al met al een ontspannen vergadering. Wat een verschil met vorig jaar. Toen werd de kandidatenlijst samengesteld. André heeft een prima toespraak. Na de middagpauze vertrek ik naar huis. Ik moet echt nog een aantal zaken doen. Allereerst met dochter Esther naar de Open Dag van de GHBO in Zwolle. Esther oriënteert zich op de HBOV. Ik heb haar beloofd mee te gaan. Ik loop rond in het gebouw waar ik zelf ook een aantal jaren heb gewerkt (1996-2001). Wie weet loopt mijn dochter hier straks als student rond. Thuis gekomen ga ik verder met de voorbereidingen voor volgende week. En ik ga weer een uur hardlopen. In deze drukke weken loop ik maar twee keer per week, maar dat merk ik niet. Het gaat allemaal redelijk soepel. Ik loop over de dijk langs de IJssel. Wat wonen we toch mooi in Zwolle. 's-Avonds weer aan het werk met de visserij. Beneden zit de family naar 'All you need is love' te kijken. Dat kan ik wel missen. Om misverstanden te voorkomen: ik heb het over het televisieprogramma en niet over liefde. Ik maak ook mijn weekdagboek af. Straks nog even naar Nova kijken. Kars Veling zal daarin te zien zijn. Ik heb nog een afspraak met hem staan om samen met Clemens Cornielje op zijn school te komen kijken. Vanavond kan ik alvast wat beelden zien.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 45 - 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.