ChristenUnie en GroenLinks stemmen tegen begroting Ontwikkelingssamenwerking

20140507-Ethiopie_IHI1741-medres
CU logo onder elkaar blauw
Blog by Webredactie on December 8, 2016 at 2:20 PM

ChristenUnie en GroenLinks stemmen tegen begroting Ontwikkelingssamenwerking

De ChristenUnie en GroenLinks willen naar eigen zeggen ‘niet meegaan in het schrijnend gebrek aan solidariteit van dit kabinet’ en stemmen vandaag tegen de begroting voor ontwikkelingssamenwerking. Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie) en Rik Grashoff (GroenLinks) hekelen de bezuiniging van 1 miljard voor volgend jaar.

Het deel van het nationaal inkomen dat volgend jaar naar ontwikkelingssamenwerking gaat, komt op het laagste punt sinds 1973: 0,56%, met de vooruitzichten op een verdere daling naar 0,44% in 2020. De noodzaak van hulp is echter niet minder geworden. In de afgelopen vijfentwintig jaar is de armste 20% er niet op vooruit gegaan. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor oorlog, terrorisme, hongersnood of extreme armoede. Het kabinet moet de oorzaken van migratie tegengaan door te investeren in opvang en armoedebestrijding in de regio. In plaats daarvan maakt het kabinet een omgekeerde beweging.

Joël Voordewind: “Door onverantwoord boekhouden heeft het kabinet een financiële krater geslagen van bijna 2 miljard euro op de begroting van Ontwikkelingssamenwerking. Van de Rijksmeevallers van 4,3 miljard gaat vooralsnog geen cent extra naar de allerarmsten. Aangenomen moties om substantieel meer geld te investeren in noodhulp en opvang in de regio worden nauwelijks uitgevoerd. Het kabinet dwingt ons om tegen de begroting te stemmen in het belang van de allerarmsten en om grote vluchtelingenstromen in de toekomst te voorkomen.”

Rik Grashoff: “Minister Ploumen heeft zich inhoudelijk sterk gemaakt voor hulp, maar zich neergelegd bij de structurele uitholling van haar begroting. Elke keer was er het excuus voor de bezuinigingen dat het slecht ging met de economie. Nu gaat het weer goed met Nederland, maar de begroting is er alleen maar beroerder aan toe. Ontwikkelingshulp is niet klaar, maar meer dan ooit nodig. Hoog tijd om het tij te keren, daarom stemmen we tegen de begroting.”

Tags: ,