Een Prinsjesdagjurk van hergebruikte spijkerstof en wol

banner
CU logo onder elkaar blauw
Blog by Webredactie on September 18, 2018 at 10:42 AM

Een Prinsjesdagjurk van hergebruikte spijkerstof en wol

Carla Dik-Faber maakt ieder jaar een statement met haar outfit op Prinsjesdag. Eerder droeg ze onder meer jurken gemaakt van gerecyclede PET-flessen, treinmeubilair, visnetten en marinekostuums. 

Dit jaar draagt zij kleding van hergebruikte spijkerstof en wol, gemaakt door de Nederlandse ontwerpers Judith van Vliet (jurk) en Amber Ambrose Aurèle (hoed, schoenen), gemaakt van Hollandse wol en gedragen spijkerbroeken. Daarmee brengt ze een ode aan de Nederlandse lokale kledingproductie en ambachtelijkheid. Haar kleding is ook een stijlstatement voor kwaliteit, transparantie over herkomst en hergebruik.

Carla Dik-Faber: “Nog steeds verdwijnen twee op de drie kledingstukken, ook afgedankte jeans, in het restafval. De kleding die wel wordt ingezameld, is van steeds slechtere kwaliteit. Consumenten worden via het kledinglabel voor de gek gehouden waar en waarvan de kleding gemaakt is. Ik hoop dat ik vandaag laat zien dat van oude spijkerbroeken en Hollandse wol nieuwe kleding gemaakt kan worden, lokaal gemaakt en van hoge kwaliteit. Met de ontwerpers maak ik een statement voor kwaliteit, transparantie, hergebruik en local fashion. De keuze voor lokale productie is de duurzame keuze. En uiteindelijk is kwaliteit - minder, maar beter - ook de betaalbare keuze. En als je het mij vraagt, is de combinatie van spijkerstof en wol in deze Nederlandse creatie echt prachtig.”

Het Leger des Heils zamelt al meer dan 100 jaar gedragen kleding in. Op de foto zit Dik-Faber op een baal ingezamelde spijkerbroeken van het Leger des Heils. Op initiatief van Carla Dik-Faber is ook in het gebouw van de Tweede Kamer een Leger des Heils inzamelpunt van gedragen kleding gekomen.

(Foto: Ruben Timman | nowords.nl) 

Tags: