Staatssecretaris Blokhuis maakt werk van een gezonder Nederland

Christenunie Bewindslieden - Drenthe, aug 18 - Foto Niek Stam-9837.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Blog by Webredactie on November 23, 2018 at 4:10 PM

Staatssecretaris Blokhuis maakt werk van een gezonder Nederland

Vandaag is het nationaal preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis naar buiten gebracht. Het akkoord bestaat uit een uitgebreid pakket aan afspraken en maatregelen over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber reageert enthousiast: “De ChristenUnie zet zich al jaren in voor een gezonder Nederland. Met dit akkoord zet het kabinet een heel mooie stap naar een gezondere generatie.”

Het belang van het akkoord
Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik veroorzaken grote gezondheidsproblemen voor heel veel mensen. Jaarlijks sterven zo’n 20.000 Nederlanders door de gevolgen van roken. Overgewicht staat met stip op twee als de belangrijkste oorzaak van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en zelfs 40% van alle gevallen van diabetes type 2. Alcohol veroorzaakt jaarlijks zo’n 3000 gevallen van kanker en is de hofleverancier van de verslavingszorg. De urgentie is dus groot.
 
Maatregelen
Het preventieakkoord spreekt van verschillende maatregelen. In 2025 moeten alle kinderen kunnen opgroeien in een 100% rookvrije omgeving, zit er 30% minder suiker in frisdrank en is de naleving van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop 100%. Al deze maatregelen en meer moeten zorgen voor een gezonder Nederland. Carla Dik-Faber: “Op alle fronten wordt werk gemaakt van een gezondere omgeving voor mensen, van de kroeg tot de supermarkt. Dit akkoord is opgesteld samen met een breed palet van overheden, zorginstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die allemaal hun handtekening hebben gezet. Dat is niet vrijblijvend. Samen kunnen we de stap zetten naar een gezond Nederland.”
 
Beweging uit de samenleving
Met het Nationaal Preventieakkoord werken meer dan 70 maatschappelijke organisaties, bedrijven, branches, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, fondsen, sportverenigingen en -bonden en het kabinet samen aan een brede beweging die Nederland nog gezonder en vitaler maakt.

Tags: ,