Blij met parlementaire enquête

scheuren groningen.jpg
carladikfaber2018
Blog by Carla Dik-Faber on March 5, 2019 at 8:05 PM

Blij met parlementaire enquête

De ChristenUnie is blij dat de hele Tweede Kamer achter een parlementaire enquête staat naar de gaswinning in Groningen. Het is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten.

De ChristenUnie heeft altijd aangedrongen op een parlementaire enquête en daarover ook moties ingediend. Er is meer dan genoeg reden voor een parlementaire enquête. Eerst en vooral wordt hiermee recht gedaan aan gedupeerden en kan dit het begin zijn van herstel van vertrouwen. Daarnaast moeten belangrijke vragen beantwoord worden. In het verleden zijn voor mij soms onverklaarbare politieke besluiten genomen. Ik vraag mij bijvoorbeeld af waarom er in het piekjaar 2013 bijna 54 miljard kuub gas werd gewonnen terwijl er al een advies lag van het Staatstoezicht op de Mijnen om de gaswinning zo snel als mogelijk zo ver mogelijk omlaag te brengen.

Ik vind het belangrijk dat de parlementaire enquête niet leidt tot vertraging in de schadeafhandeling en versterking. Schadeafhandeling en versterking moeten dit jaar goed op gang komen. Er is ook wetgeving in de maak om dat te ondersteunen, zoals voor het Instituut Mijnbouwschade. Het is logisch dat dan nu ook werk wordt gemaakt van de parlementaire enquête.

Tags: , ,