Oud en Nieuw moet weer feest voor iedereen worden

Vuurwerk
carladikfaber2018
Blog by Carla Dik-Faber on January 2, 2020 at 10:58 PM

Oud en Nieuw moet weer feest voor iedereen worden

Het vieren van Oud en Nieuw is voor veel mensen een feestelijke traditie. Maar ik wil dat het een feest is voor iedereen, óók voor hulpverleners en voor omstanders.

Door de hoeveelheid incidenten, het aantal vuurwerkslachtoffers en geweld tegen hulpverleners is Oud en Nieuw allang geen onschuldig feest meer. Vuurwerk, zeker in combinatie met vandalisme en geweld zoals het gooien van vuurwerk naar hulpverleners, kan van een heel leuk feest, iets heel akeligs en triests maken.

We vragen inmiddels het onmogelijke van bijvoorbeeld de politie. Illegaal vuurwerk en een deel van het legale vuurwerk zijn niet van elkaar te onderscheiden. Van de vuurwerkslachtoffers is de helft omstander. Dat vind ik – alles bij elkaar – een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid en gezondheid in ons land.

De ChristenUnie wil daarom om te beginnen dat het kabinet de aanbevelingen opvolgt die de Onderzoeksraad voor Veiligheid eerder deed om knalvuurwerk en vuurpijlen uit de handel te halen voor particulieren. Om ons vervolgens te bezinnen op de vraag hoe we ook op andere manieren kunnen veiligstellen dat Oud en Nieuw weer een fantastisch feest voor iederéén wordt.

Tags: , ,