Zó willen we armoede voorkomen en schulden aanpakken

joel-muniz-3k3l2brxmwQ-unsplash.jpg
eppobruins2018
Blog by Eppo Bruins on November 17, 2020 at 7:00 AM

Zó willen we armoede voorkomen en schulden aanpakken

Eén kapotte wasmachine. Dat is wat er soms voor nodig is om in de armoede te belanden. Dankzij een niet te betalen rekening krijg je te maken met torenhoge schulden. Je kon nét rondkomen, maar nu niet meer. En zo begint de ellende. Kinderen moeten zonder ontbijt naar school. De kans op stress en psychische klachten neemt flink toe. Je relatie of gezin lijdt er onder.

Voor duizenden mensen in ons land is armoede de dagelijkse realiteit. Een miljoen Nederlanders hebben al niet genoeg geld voor de huur, boodschappen of een goede winterjas. Het aantal mensen zonder dak boven hun hoofd verdubbelde de laatste tien jaar. Voor mensen die nét de eindjes aan elkaar kunnen knopen, kan een kapot apparaat, een scheiding of het verlies van een baan precies de duw in de afgrond zijn. Zeker in deze coronacrisis.

We kunnen mensen in armoede of schulden niet aan hun lot overlaten. Dat was onze inzet voor deze kabinetsperiode. En nu, bijna aan het eind, kunnen we terugkijken op belangrijke resultaten. Zo trekt het kabinet veel geld uit om armoede en schulden te bestrijden. We verhogen het kindgebonden budget. En een lang gekoesterde wens ging in vervulling: er komt een Schuldenfonds dat duizenden mensen met oninbare schulden weer perspectief geeft op een schuldenvrije toekomst.

Maar er is meer nodig. Alleen al de coronacrisis maakt dat glashelder. Het armoede- en schuldenprobleem is een veelkoppig monster, daar bestaat niet één simpele oplossing voor. Daarom presenteert de ChristenUnie samen met de PvdA vandaag een actieplan met veertien concrete voorstellen om armoede en schulden aan te pakken. Hierbij staan grofweg drie doelen centraal: armoede voorkomen, de schuldenindustrie aanpakken en mensen sneller uitzicht geven op een schone lei.

Armoede voorkomen

Het is pijnlijk dat er in ons land duizenden mensen niet kunnen rondkomen van hun inkomen. We willen daarom het minimumloon, de AOW en de bijstand verhogen.  Daarnaast maken we het belasting- en toeslagenstelsel veel eenvoudiger. In ons uitgebreide belastingplan kan je er meer over lezen. Zo voorkomen we dat mensen in de armoede belanden.

Schuldenindustrie aanpakken

Bij veel bedrijven is het stimuleren van klanten om schulden aan te gaan een pervers onderdeel van het verdienmodel. Denk bijvoorbeeld aan postorderbedrijven die het aanmoedigen om geld bij te pinnen of om te kopen op afbetaling. En dat tegen hoge woekerrentes. In ons plan maken we daar korte metten mee.

Maar denk ook aan de bedrijven die een hele handel zijn beginnen in het opkopen van schulden van anderen om die vervolgens agressief te incasseren. Een kleine onbetaalde rekening loopt zo hoog op, getuige de vele voorbeelden die Don Ceder in de praktijk is tegengekomen. Deze onbeschaamde handel in de ellende van anderen moet stoppen.

Sneller naar een schone lei

We willen dat mensen die te maken hebben met schulden daar zo snel mogelijk uitkomen. Ook daarvoor doen we concrete voorstellen. Ik noemde daarnet al het Schuldenfonds. We willen daarnaast schuldenrust bieden aan mensen die zich aanmelden voor hulpverlening, snellere schuldhulptrajecten en een landelijk dekkend netwerk van vrijwilligers die mensen in de schulden kunnen bijstaan.

Dit is in het kort het plan dat we vandaag samen met de PvdA presenteren. Dat is onze inzet. Deels nog voor deze kabinetsperiode, deels voor de volgende.

Armoede en schulden slurpen vaak in huishoudens alle aandacht op. Met onze voorstellen zorgen we voor ruimte voor gezinnen om rond te komen, pakken we de onbeschaamde schuldenindustrie aan en zorgen we voor zicht op een tijd ná de schulden. Zodat gezinnen tot bloei kunnen komen. Mensen weer rust kunnen ervaren. En er ruimte is voor aandacht en zorg voor elkaar. Want dat is wat écht telt.

Klik hier om het hele plan te downloaden!

Tags: , ,