Elk kind veilig naar school

kind op fietsje.jpg
stienekevandergraaf2018
Blog by Stieneke van der Graaf on November 19, 2020 at 6:27 PM

Elk kind veilig naar school

Elke dag vinden er bijna tien verkeersongelukken plaats met kinderen rondom scholen. Twee op de drie ouders ervaren de verkeerssituatie rondom school als onveilig. Het raakt me als ik zulke aantallen hoor. Je wilt als ouder met een gerust hart je kinderen naar school laten gaan. Er moet dus echt snel iets veranderen. Want tien ongelukken per dag zijn er tien teveel.

In principe is het veiliger maken van de schoolomgeving een taak van gemeenten. En gelukkig staat het in veel plaatsen ook op de agenda. Maar ik wil hier in Den Haag ook niet stilzitten. Wat kan de Rijksoverheid doen om gemeenten te helpen? Samen met Veilig Verkeer Nederland en gemeenten heb ik daarom een actieplan geschreven om het verkeer rondom scholen veiliger te maken. Deze week heb ik het plan aan de minister overhandigd. En wat zo mooi is: twee van die in totaal zes voorstellen zetten we gelijk om in resultaat!

Ten eerste gaan we het autoverkeer rondom scholen terugdringen. De meeste ongelukken gebeuren immers met auto’s. Het scheelt al veel verkeer als navigatieapps je niet meer vlak langs scholen leiden, maar voor de veiligste route kiezen. Al eerder heb ik het voorstel gedaan om hiervoor afspraken te maken met de makers van die apps. Inmiddels is de minister in gesprek en begin volgend jaar worden de afspraken vastgelegd.

Ten tweede wil ik stimuleren dat kinderen meer op de fiets of te voet naar school gaan. In België bestaat er al een heel leuk initiatief om dat aan te moedigen. Met spellen op de weg naar school, zoals punten scoren door polsbandjes aan palen te scannen, overtuigen nu kinderen hun ouders om de auto te laten staan. Dat is gezonder, leuker én veiliger doordat er minder auto’s rijden. Ik vind dat we ook in Nederland met zo’n programma een proef moeten draaien. En inmiddels heeft de minister toegezegd dat ze met gemeenten gaat kijken of ze die proef ook in Nederland kan gaan doen. Mooi nieuws dus! 

We doen in ons plan meer voorstellen om autogebruik terug te dringen. Ook die punten wil ik straks realiseren. Maar het is mooi om al deze week met concrete resultaten straks het verkeer een stukje veiliger te maken. Want elk kind moet veilig naar school kunnen. Dat is wat écht telt.

Lees het plan hier! (PDF)

Tags: ,