ChristenUnie roept op: geen korting op bijstand bij donaties energiecompensatie

Thermostaat
Don vierkant
Blog by Don Ceder on February 19, 2022 at 12:34 PM

ChristenUnie roept op: geen korting op bijstand bij donaties energiecompensatie

Mensen mogen niet gekort worden op hun bijstandsuitkering als ze van initiatieven financiele ondersteuning krijgen vanwege de stijgende energielasten. Dat stelt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder.

Ceder ziet graag dat giften voor de stijgende energielasten buiten beschouwing worden gelaten en roept lokale raadsleden en wethouders van zijn partij op om in gesprek te gaan met het lokale college en initiatieven voor energiearmoede optimaal te ondersteunen. Gemeenten hanteren verschillende beleidsregels ten aanzien van vrijstelling van giften en dat zorgt voor onduidelijkheid en koudwatervrees bij initiatieven die iets willen betekenwn voor huishoudens in een financieel kwetsbare positie.

Verschillende kerkinitiatieven hebben de afgelopen periode opgeroepen om de 400 euro energiecompensatie die mensen krijgen te doneren aan mensen die een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Er is echter de vrees dat de goede bedoelingen door overheidsbureaucratie worden afgestraft.

Don Ceder: “Ontzettend mooi dat dit soort initiatieven ontstaan. Energiearmoede is een groot probleem te worden de komende tijd. De stijgende energieprijzen zijn voor veel huishoudens nauwelijks op te brengen. Gemeenten kunnen het verschil voor deze mensen maken door te voorkomen dat er een boete op barmhartigheid rust.” 

Tags: ,