Hulp bij zelfdoding uit grijs gebied halen

24-01-2007 13:53 24-01-2007 13:53

De ChristenUnie wil de regels voor consulenten die hulp bieden bij zelfdoding aanscherpen, na de recente uitspraak van de rechter.

‘Nadat Ton Vink, een zelfdodingsconsulent van De Einder is vrijgesproken, kan de praktijk verder worden opgerekt en specifiekere informatie worden versterkt aan mensen die een zelfdodingswens hebben. Dat is geen goede ontwikkeling’, aldus Tweede kamerlid Joël Voordewind.

Volgens Voordewind vindt er een verschuiving plaats van het verstrekken van algemene informatie naar gerichte informatie. ‘Alle hulp aan mensen moet zich richten op herstel van hoop en op het leven. De doodswens blijkt vaak ook tijdelijk te zijn. Door zelfdoding neem je onomkeerbare stappen, dat maakt het onderwerp ook zo moeilijk’.

De ChristenUnie vindt dat wetgeving op het gebied van hulp bij zelfdoding uit het grijze gebied moet worden gehaald. Momenteel is volgens het wetboek (artikel 294) hulp bij zelfdoding strafbaar indien algemene informatie wordt verstrekt, morele steun wordt verleend of er gesprekken plaatsvinden. Ton Vink kreeg het voordeel van de twijfel omdat niet met zekerheid te zeggen hoe actief en concreet zijn hulpverlening is geweest.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari