Scholen mogen consequent toelatingsbeleid voeren

Hoornbeeckcollegewoensdag 15 augustus 2007 14:32

Het Hoornbeeck College in Amersfoort heeft het recht om eisen aan de toelating van leerlingen te stellen, zolang het daarin maar ‘duidelijk en consequent’ is. Dat stelt Tweede Kamerfractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob.

De reformatorische middelbaar beroepsonderwijsinstelling weigerde onlangs een 17-jarige student omdat hij niet aan de toelatingseisen voldoet. Het gezin zou een televisie bezitten en zijn ouders zouden ChristenUnie stemmen in plaats van SGP.

De weigering van de scholier gaf SP-kamerlip Jasper van Dijk aanleiding om staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) aan te sporen actie te ondernemen tegen het college. SP wil dat alle scholen verplicht worden om alle leerlingen aan te nemen. Bijzonder onderwijs past niet in dat plaatje.

“Doorvoering van de SP-opvattingen zou verandering van de grondwet tot gevolg hebben”, reageert Slob. “Dat zou ook het einde betekenen van de onderwijsvrijheid in Nederland.” De fractievoorzitter wijst op de afspraken tussen de coalitiepartners CDA, PvdA en Christenunie in het regeerakkoord om die vrijheid te waarborgen.

Slob stelt dat als het Hoornbeeck College voldoet aan de eis om alle leerlingen gelijk te beoordelen, ze het recht hebben om leerlingen te weigeren. “Hoe vervelend dat misschien ook is voor de betreffende leerling en ouders.” Ouders moeten bij het aanmelden van hun kinderen wel op de hoogte zijn van alle criteria die de school hanteert bij het toelatingsbeleid.

In juli oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat het college het toelatingsbeleid niet consequent toepastte. Het hof bepaalde in een hoger beroep dat de school alsnog een geweigerde leerling moest toelaten.

Labels
Arie Slob
Onderwijs
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Scholen mogen consequent toelatingsbeleid voeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > augustus

Geen berichten gevonden