Op stage in Suriname

doedinsdag 10 april 2012 16:38

Begin dit jaar was ik op gesprek op het partijbureau van de ChristenUnie naar aanleiding van een vacature voor een stageplaats in Suriname bij de DOE-partij. Het doel van de stage was om deze politieke partij, die veel overeenkomsten heeft met de ChristenUnie, te helpen met haar politieke werkzaamheden. Afgelopen november heb ik mijn master Nederlands Recht afgerond. De politiek heeft me altijd al geïnteresseerd en het leek me dan ook een leuke uitdaging om dit avontuur aan te gaan.

Soms lopen de dingen snel. Ik kreeg de mogelijkheid om de stage te doen en zit nu al weer ruim een maand in Paramaribo om DOE bij te staan. Dagelijks geniet ik van de fruitbomen rondom het partijbureau, het tropische weer en de prachtige natuur. Hoewel ik hier niet de Nederlandse luxe van een warme douche ken zit verblijf ik in een fantastisch appartementje.

DOE heeft één van de 51 zetels in de Nationale Assemblée; de zetel wordt ingenomen door Carl Breeveld. Mijn hoofdtaak is om in deze periode van drie maand onderzoek te doen naar het kiesstelsel in Suriname met als doel een wetsontwerp op te stellen voor een alternatief stelsel. Momenteel worden de leden van het parlement worden gekozen per district op grond van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Het kiesstelsel stamt uit 1987 en wordt al jaren door een groot deel van de bevolking als ‘onrechtvaardig’ beschouwd. Het grootste kritiekpunt is dat de verhouding tussen het aantal stemmen en zetels een grote mate van disproportionaliteit kent.

Zo zijn in de twee grootste kiesdistricten van Suriname (Paramaribo en Wanica) waar ruim 70 procent van het electoraat woont, minder dan 50 procent van de parlementszetels te verdienen . Het gevolg hiervan werd duidelijk bij de verkiezingen van mei 2010. DOE en de A-combinatie (een groep van verschillende politieke partijen) zaten beiden qua stemmenaantal rond de 5 procent van alle stemmen in Suriname. Toch was de uitkomst van het systeem dat DOE één zetel kreeg toebedeeld en de A-combinatie maar liefst zeven zetels.

De politicoloog Douglas Rae zei eens: “electoral laws are of special importance for every group and individual in the society, because they help to decide who writes other laws”. Een kiesstelsel waarin de burger zich serieus genomen voelt zorgt ook voor een extra stuk vertrouwen in de politiek. Ik hoop dat ik mijn steentje hierin mag bijdragen.

Een actueel issue is op het moment de wijziging op de Amnestiewet die gisteren door de Nationale Assemblée is aangenomen. Deze zaak leeft enorm hier en maakt veel emoties los. Vanmiddag had ik een bijeenkomst met het bestuur waar het gesprek bijna alleen over deze kwestie ging. Het moge duidelijk zijn dat DOE het niet eens is met deze wetswijziging. De partij heeft vóór het toetreden van Bouterse al gezegd dat het niet verstandig is om een president verkiesbaar te stellen die verdachte is in een strafproces. Het argument van de wetsindieners dat het voor politieke onrust zorgt als de president veroordeeld zou kunnen worden is volgens DOE dan ook een consequentie van het verkiezen van genoemde president. Een ander punt is dat het funest voor de rechtsstaat als de wetgever op de plaats van de rechter gaat zitten. DOE vindt dat de rechter eerst uitspraak gedaan moet hebben waarna er een eventueel debat over amnestie plaats kan vinden.

Graag wil ik uw gebed vragen voor deze zorgwekkende ontwikkelingen in Suriname. Rest mij nog te zeggen dat volgende week komt ook Evert Sulman deze kant op komt om DOE te helpen op het gebied van communicatie. Het is fijn om op deze manier deze prachtige partij te ondersteunen met haar missie om dit land een stukje vooruit te helpen waarbij ook oog is voor de zwakkeren in de samenleving.

In verbondenheid,

Benjamin Meindertsma

Labels
Internationaal

« Terug

Reacties op 'Op stage in Suriname'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012 > april

Geen berichten gevonden