ChristenUnie regelt extra geld voor christelijke hulp in Syrië

Joel Voordewind in Syriëwoensdag 12 februari 2014 18:04

Op verzoek van de ChristenUnie stelt minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zeven miljoen euro extra ter beschikking voor de noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Dit is de uitwerking van een amendement van Joël Voordewind (ChristenUnie). Het amendement zorgde voor 50 miljoen euro extra voor ontwikkelingssamenwerking en werd eind 2013 door de Tweede Kamer aangenomen.

De helft daarvan komt terecht bij de christelijke hulporganisaties World Vision en Dorcas. Het geld is er gekomen op aandringen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind, die vorig jaar maart zelf bij Syrische vluchtelingen is geweest (lees hier meer over zijn reis).

Voordewind: ,,Ik ben blij dat we nu meer NGO's kunnen schakelen om tot de haarvaten van de armoede te komen om de allerarmsten en bereiken en species kwetsbare kinderen en vluchtelingen. Ook ben ik tevreden dat nu door ons amendement christelijke organisaties weer worden ingeschakeld om groepen te bereiken die bijvoorbeeld de VN niet bereikt zoals niet geregistreerde vluchtelingen, veelal christenen. Dit in aansluiting op de oproep van de bisschop van Damaskus die onlangs Nederland bezocht en hier aandacht voor vroeg. Dit bevestigde mijn indrukken van mijn reizen naar Syrië, Turkije en Libanon.” 

Syrië

World Vision verricht belangrijke hulp aan Syriërs vanaf de Turkse grens en ontvangt 2,5 miljoen euro. De subsidie zal onder meer worden gebruikt voor schoon drinkwater, gezondheidszorg en hulpgoederen. Het doel is om 61.700 mensen toegang te geven tot gezondheidszorg en 120.000 mensen te voorzien van schoon drinkwater.

Dorcas richt zich op niet-geregistreerde vluchtelingen uit Syrië en is actief in Libanon. Veel christelijke vluchtelingen zijn er nog niet in geslaagd zich te registreren bij de Verenigde Naties en hebben dringend hulp nodig. Dorcas ontvangt nu 1 miljoen euro extra en zal hiermee families voorzien van onder meer voedsel en dekens. Bovendien worden de vluchtelingen begeleid om zich te registreren bij de Verenigde Naties, zodat zij langdurige hulp kunnen ontvangen.

Ook Stichting Vluchteling en Save the Children ontvangen subsidie voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen.

Geld voor kwetsbare kinderen

Dankzij het amendement van 50 miljoen euro kunnen ontwikkelingsorganisaties binnenkort aan de slag met projecten die gericht zijn op bescherming van kwetsbare kinderen. Deze projecten richten zich onder meer op opvang van aidswezen, bestrijding van kinderarbeid en bestrijding van kinderprostitutie. Ook wordt geïnvesteerd in beroepsonderwijs in ontwikkelingslanden, gericht op landbouw en voedselzekerheid.

Verder lezen:

Reformatorisch Dagblad: 'Dorcas krijgt miljoen voor Syrië' en 'World Vision krijgt ook geld van Ploumen voor noodhulp Syrië'.

Nederlands Dagblad: 'Geld voor christelijke hulp in Syrië' (betaald)

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie regelt extra geld voor christelijke hulp in Syrië'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari