ChristenUnie wil Fries en gebarentaal in Grondwet verankeren

20160204-CU-TweedeKamerfractie-hires-2946113-10-2016 13:16 13-10-2016 13:16

De ChristenUnie wil dat het Fries, samen met de Nederlandse taal en de Nederlandse gebarentaal, wordt verankerd in de Grondwet. Het Fries is een erkende Rijkstaal waarin iedereen met de overheid kan communiceren. De ChristenUnie wil dat dit ook in gebarentaal kan, en dat deze drie talen in de Grondwet worden opgenomen als officiƫle talen. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de ChristenUnie morgen presenteert. De ChristenUnie publiceert ook ten minste een samenvatting van het verkiezingsprogramma in het Fries en in de Nederlandse gebarentaal.

In het verkiezingsprogramma stelt de ChristenUnie ook de lokale- en regionale omroep heel belangrijk te vinden voor de lokale nieuwsvoorziening en de versterking van de lokale democratie. Daarom is het van belang dat de financiering op orde is, zodat het lokale media-aanbod blijft bestaan.

 Uit het verkiezingsprogramma:

  • De Nederlandse en Friese taal, evenals gebarentaal, worden grondwettelijk verankerd. Op gelijke wijze wordt in het Caribisch deel van Nederland recht gedaan aan de overige talen in het Koninkrijk, Papiaments en Engels.
  • De lokale- en regionale omroep zijn heel belangrijk voor de lokale nieuwsvoorziening, onder meer voor de versterking van de lokale democratie. De ChristenUnie wil het lokale media-aanbod op peil houden. In de financiering van de regionale omroepen wegen regionale taal- en cultuuroverdracht mee, in het bijzonder voor de erkende streektalen. Het Fries is een erkende Rijkstaal, dat moet tot uitdrukking komen in het budget.
Labels
Binnenland

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil Fries en gebarentaal in Grondwet verankeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > oktober

Geen berichten gevonden