Mediawijzer leert kinderen veilig internetten

andre Rouvoet_klein23-01-2008 09:10 23-01-2008 09:10

Voor kinderen die meer over internet willen leren, is er de Kidsweek Mediawijzer. Dat is een gratis krant die kinderen laat zien hoe ze veilig en vakkundig hun eigen media kunnen maken en publiceren op internet. Minister Rouvoet nam 22 januari 2008 in het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum het eerste exemplaar van de krant in ontvangst.

De Mediawijzer is een gezamenlijk initiatief van KidsWeek en de stichting Mijn Kind Online. Zij willen kinderen duidelijk maken waar ze op moeten letten als ze iets op internet publiceren. Veel kinderen zijn zich er niet van bewust dat ze digitale sporen achterlaten op websites, die hen nog lang op een vervelende manier kunnen achtervolgen.

Rouvoet is daarom blij met de Mediawijzer en de voor kinderen zeer aantrekkelijke schrijfstijl en vormgeving van de krant: ‘Je moet kinderen niet alleen wapenen tegen allerlei ongewenste uitingen op internet, maar je moet ze ook beschermen tegen zichzelf als ze echt actief iets op internet willen doen’. De krant wordt via scholen en een landelijk dagblad verspreid.

In de Kidsweek Mediawijzer staat veel technische informatie over hoe je een website maakt, hoe je een online spelletje in elkaar zet en hoe je een filmpje op YouTube plaatst. In de krant staan ook veel tips: hoe maak je een goed filmpje met je mobiele telefoon, wat zijn de eventuele risico’s als je je gegevens op internet plaatst en wat mag je wel en niet plaatsen uit oogpunt van privacy.

Gouden Apenstaart 2008
Tijdens dezelfde bijeenkomst reikte Rouvoet de Gouden Apenstaart uit aan de beste, door kinderen zélf gemaakte website: Naar de brugklas . Deze site viel op door de persoonlijke uitstraling, manier van schrijven en praktische informatie. ’Kleurrijk en toch overzichtelijk. Alles wat de doelgroep wil weten is er te vinden. En als er nog vragen zijn dan kun je die stellen aan Els’, de maakster van 12.

De Gouden Apenstaart is een landelijke prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste website voor kinderen. Er zijn twee categorieën: sites gemaakt door professionals en door kinderen.


(bron: Jeugd en Gezin.nl)

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Mediawijzer leert kinderen veilig internetten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > januari

Geen berichten gevonden