AUF-partei wil duidelijke christelijke stempel op Duitse politiek

logo AUF-Partei29-01-2008 09:11 29-01-2008 09:11

Duitsland heeft er een christelijk-sociale politieke partij bij. AUF werd zaterdag in Berlijn opgericht. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman was bij de oprichtingfestiviteit aanwezig en feliciteerde de Duitse christelijke zusterpolitici. “Ik bid dat God jullie werk zal zegenen en dat jullie partij tot een zegen voor Duitsland zal zijn."

AUF staat voor Arbeit (werk), Umwelt (het milieu) en Familien (familie). In de AUF-partei komen christenen samen, die vanuit verschillende achtergronden gezamenlijk voor het welzijn van het Duitse volk politiek willen bedrijven. De nieuwe partij baseert haar christelijke-sociale grondbeginselen op de Tien Geboden, de Apostolische Geloofsbelijdenis, het Onze Vader en de Duitse grondwet.

Verandering
De nieuwe partij wil christenen een duidelijker gezicht geven in de politiek en het parlement. AUF vindt dat de aanwezigheid van christenen in de politiek nog te ongeorganiseerd was en geen duidelijk expliciet christelijk karakter had. Daar moest verandering in komen. Sinds 2006 werkten christenen uit verschillende hoeken aan plannen om die kentering in de politiek te bewerken. Zij kwamen uit de Partei Bibeltreuer Christen (PBC), Deutschen Zentrumpartei (Zentrum) en Ökologisch Demokratischen Partei (ödp) en nog andere groeperingen. Ze richten hun pijlen op de Bondsdagverkiezingen in 2009.

Wonder
“Ik zie het als wonder dat in deze dagen in Europa echte christelijke partijen groeien, samenwerken en zelfs samen een grotere partij vormen met hopelijk meer invloed in de samenleving en de politiek.” Wiegman verwees in haar toespraak naar de parallel met de ChristenUnie, de ‘Nederlandse zus’. “Want wij zijn door hetzelfde proces gegaan als jullie nu gaan.”

“Veel mensen dachten dat een politieke partij die haar politieke standpunten op de Bijbel baseert, alleen maar in de marge van de politiek kan bestaan. Zelfs in onze eigen partij waren er mensen die dit dachten”, verhaalt het Kamerlid. “Maar in 2006 groeide onze partij tot zes zetels in het parlement en een paar maanden later namen we plaats in de regering met het CDA en de PvdA. Een resultaat dat verklaard wordt door hard werken, een goede campagne en de zegen van onze Heer.”

Overeenkomsten
Wiegman wees op de overkomsten tussen de AUF en de ChristenUnie. Ook het partijprogramma van de Duitse partij richt zich op milieu en de zwakken in de samenleving. Maar vooral de overeenkomst met het “Familien” is treffend. “Een duidelijk teken hiervan dat onze partijleider, André Rouvoet, nu de eerste Nederlandse minister van Jeugd en Gezin is. Deze post was voor ons een cruciale voorwaarde voor het toetreden tot de regering.”

Wiegman noemde het ‘een teken’ dat na decennia van liberale invloeden de Nederlandse samenleving weer gezinswaarden gaat waarderen. “Het gezin is de centrale plaats waar de jeugd deze waarden leert.”


Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
AUF_Grundsatzprogramm230,2 kBapplication/pdfdownload
Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'AUF-partei wil duidelijke christelijke stempel op Duitse politiek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > januari

Geen berichten gevonden