Britse Oyster Card biedt hoop voor ov-chip

ov-chipwoensdag 07 mei 2008 12:24

Tijdens het werkbezoek van de kamercommissie Verkeer en Waterstaat aan Londen gaf het Britse broertje van de ov-chip weer hoop. In Londen zijn ze niet geïntimideerd door kraakgevoeligheid van de chip en is de Oyster Card zelfs ‘hip'. ChristenUnie Tweede Kamerlid Ernst Cramer, lid van de commissie: "London Travel Watch - de Engelse Rover - was juist zeer te spreken over de voordelen van de Oyster Card." Een meerderheid in de Tweede Kamer is inmiddels voor het verder invoeren van de ov-chipkaart.

De kamercommissie sprak met de vervoersorganisatie Transport for London, beheerder van de Oyster Card, over de kraakgevoeligheid van de chip. De ov-chip en de Oyster Card zijn gelijk aan elkaar. De organisatie was bekend met het kraken, maar ziet geen enkel risico voor misbruik op grote schaal. De secundaire beveiligingslijn is daarvoor te sterk, aldus Cramer. "Ofwel het feit dat een gekopieerde kaart binnen 24 uur ontdekt wordt en geblokkeerd. Daarnaast beschikt Londen over een zeer groot aantal camera's zodat al snel, aan de hand van de reisgegevens, nagegaan kan worden bij welke automaat de vervalste kaart is gebruikt."

"Kortom, ook los van de camera's zijn zij ervan overtuigd dat de pakkans zo groot is dat criminelen hier niet al te veel energie in willen steken. Zij gaven aan dat zij gesproken hebben met TransLink, de Nederlandse uitbater van de ov-chip. En dat voor hen duidelijk was geworden dat ze beiden dezelfde beveiligingsoplossing hebben."

Invoering
Volgens Cramer hoeft het gebruik van de ov-chip in Nederland dus niet op onoverkomelijke bezwaren te stuiten. Hij vindt dat staatssecretaris Huizinga een ‘gedegen' aanpak heeft. "Het plan van aanpak is duidelijk en is in uitvoering. Belangrijk zijn de antwoorden van de betrokken partijen, dus Translink, de Nederlandse Spoorwegen en andere vervoersmaatschappijen op de aanvullende vragen die gesteld zijn." Hoewel Cramer voorstander is van het doorzetten van de invoering van de ov-chip, moet er wel een termijn duidelijk zijn waarin op een nieuwe generatie chips wordt overgestapt. "Dat zal het gebruik en de voordelen van deze nieuwe betaalwijze sterk stimuleren."

De problemen met de invoering van de ov-chip was voor de SP en GroenLinks vorige maand reden tot het indienen van een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Huizinga. De chip op de kaart zou onveilig zijn doordat hij zonder veel moeite te kraken is, hadden onderzoekers van de Radboud Universiteit aangetoond. De motie werd niet door een kamermeerderheid gedragen.


Meer over de ov-chip

 

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Britse Oyster Card biedt hoop voor ov-chip'

Mubashar, Rana (Mubashar) Rana [1423724]
Geplaatst op: 30-06-2022 09:26
The visa requirements for Azerbaijan from Pakistan can change depending on travel purpose and stay duration. Traveling to Azerbaijan from Pakistan is not only possible, but it's also hassle-free, thanks to an incredibly easy e-visa process! Azerbaijan visa from Pakistan.
Mubashar, Rana (Mubashar) Rana [1423724]
Geplaatst op: 30-06-2022 09:26
From Pakistan, the requirements for a visa to Azerbaijan may vary depending on the purpose of the trip and the anticipated length of stay. Find Azerbaijan visa required information and How to Get an Azerbaijan Visa from Pakistan?

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > mei

Geen berichten gevonden