Huizinga lanceert nieuwe subsidieregeling binnenvaart

Binnenvaart216-07-2008 08:49 16-07-2008 08:49

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat stelt 5,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de ontwikkeling van innovaties in de binnenvaart. De subsidie is onder meer bedoeld voor projecten die zich richten op het verminderen van de schadelijke uitstoot en brandstofverbruik. Ook kan de subsidie worden besteed aan projecten voor nieuwe overslagtechnieken, ICT en informatiestromen, onderwijs en security.

Van het totale subsidiebedrag van 5,5 miljoen euro is in 2008 1,25 miljoen beschikbaar. Hiervan is één miljoen beschikbaar voor projecten met kosten boven 100.000 euro. Geïnteresseerde ondernemers in de binnenvaart kunnen tussen 15 juli en 31 augustus intekenen op de subsidieregeling. Daarnaast is er 250.000 euro beschikbaar voor kleinere projecten. Hiervoor kunnen tot en met 31 oktober voorstellen worden ingediend.

De subsidiemaatregel, die Huizinga heeft aangekondigd in haar beleidsbrief ‘Varen voor een vitale economie' maakt deel uit van een vierjarig innovatieprogramma voor de binnenvaart. Doel van de regeling is de binnenvaartsector te stimuleren tot meer innovaties.

SenterNovem voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Binnenvaart
Voor een groot gedeelte van de goederen in Nederland geldt de binnenvaart als een goedkope en veilige vervoerswijze. Van al het transport op Nederlands grondgebied vindt ruim veertig procent over de vaarwegen plaats. De Nederlandse binnenvaartvloot is de grootste van Europa. In totaal bestaat de vloot uit ruim negenduizend vaartuigen waarvan een kleine vijfduizend vrachtschepen. Vooral de bouw-, de agrarische, brandstof- en chemische sector zijn afhankelijk van de binnenvaart. Het containervervoer groeit de laatste jaren met zeven tot tien procent per jaar en deze groei zal naar verwachting de komende jaren aanhouden. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat kan de binnenvaart een belangrijke rol spelen bij het opvangen van deze groei.

(Ministerie van Verkeer en Waterstaat)

 

Labels

« Terug

Reacties op 'Huizinga lanceert nieuwe subsidieregeling binnenvaart'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > juli

Geen berichten gevonden