ChristenUnie: onderzoek 'koude uitsluiting'

26-09-2008 12:00 26-09-2008 12:00

Op verzoek van de ChristenUnie komt er een onderzoek van het ministerie van Justitie naar de zogeheten 'koude uitsluiting' bij echtscheiding: het met lege handen achterblijven van de echtgenoot die voor het gemeenschappelijke huishouden heeft gewerkt, echter zonder een inkomen in te brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om werk in het huishouden, op de boerderij of in de zaak.

De ChristenUnie vindt koude uitsluiting onrechtvaardig. Minister Hirsch Ballin van Justitie achtte een onderzoek in eerste instantie niet nodig, omdat er een notaris betrokken moet zijn bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. Die moet ook in de gaten houden of de 'economisch zwakkere partij'  voldoende wordt beschermd, aldus de bewindsman.

De ChristenUnie betwijfelt of daardoor onevenwichtige huwelijkse voorwaarden worden voorkomen. Volgens de partij zijn het de partners zelf die beslissen wat er uiteindelijk in de overeenkomst wordt opgenomen. Niet zelden ontbreekt daarin een financiële beveiliging van de partner zonder eigen inkomen. Hirsch Ballin stemde uiteindelijk in met een onderzoek.

Een vergelijkbaar onderzoek komt er ook voor ongehuwd samenwonenden. Ook daar kunnen volgens de Kamer onbillijke situaties ontstaan als partijen niets hebben geregeld via bijvoorbeeld een samenlevingscontract of testament. (Bron: www.alimentatie.nl)

 

Labels
Ed Anker
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: onderzoek 'koude uitsluiting''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > september

Geen berichten gevonden