Rouvoet: "Leren leven met grenzen"

sparen07-10-2008 14:27 07-10-2008 14:27

"Als de financiele crisis één ding duidelijk maakt, is het wel dat we moeten leren leven met grenzen. We lopen tegen de grenzen aan van het kapitalisme. De westerse wereld heeft boven zijn stand geleefd met het 'creditcard-consumptisme' en daar betalen we nu een harde prijs voor. Uitgavenpatronen en financiële producten stonden niet altijd meer in verhouding tot menselijke behoeften. In die zin is deze crisis ook een kans: er liggen kansen om meer balans en rechtvaardigheid binnen het systeem te brengen."

Dat zei vice-premier Rouvoet op een bijeenkomst van zijn partij in Wierden. Hij wees erop dat het wat wrang is dat de westerse samenleving pas echt geschokt raakt wanneer een crisis de eigen portemonnee raakt: "klimaat, energie, voedsel en aids- of malariacrises kregen dit niet gedaan."

Vertrouwen
Rouvoet benadrukte dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Nederland en Europa de juiste maatregelen aan het nemen zijn om de crisis het hoofd te bieden. "Het is nu nodig om door overheidsingrijpen het vertrouwen van spaarders te herstellen. Dat is ongebruikelijk maar onvermijdelijk. Onze situatie is echt een andere dan in de VS. Wij kopen geen dubieuze producten op, maar op zichzelf gezonde bedrijven."

Volgens Rouvoet is dit kabinet bij uitstek in staat om antwoord te geven op een tijd waarin we moeten leren leven met grenzen. Rouvoet: "Het kabinet stelt op breder terrein grenzen aan de individuele vrijheid en consumptie, zoals met de kilometerbeprijzing en de vliegtaks. Maar ook het werk van de commissie Veerman toont dat we vooruit denken over het leven met grenzen."

Moed

Volgens de leider van de ChristenUnie toont dit kabinet daarmee politieke moed. "Laat sommigen het maar 'betutteling' noemen, ik noem het 'moreel leiderschap' wanneer een overheid grenzen stelt. Grenzen aan milieuvervuiling, balans brengen door niet de markt ongelimiteerd zijn werk te laten doen. De markt kent geen ethiek. Dit is één van de redenen dat de ChristenUnie zich thuis voelt in deze coalitie."

Rouvoet benadrukte dat vanuit christelijk-sociale optiek overheisingrijpen geen doel in zichzelf is, maar gericht moet zijn op het toerusten tot verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven. Volgens de vice-premier is de huidige coalitie goed op stoom gekomen: "de financiele en sociale uitdagingen die op ons afkomen, vragen een kabinet dat durft in te grijpen. Deze regering durft dat."

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Rouvoet: "Leren leven met grenzen"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden