Gelijke behandeling voor ongeboren baby's

embryo-selectiewoensdag 07 oktober 2009 14:08

Ongeboren baby's moeten rechten kunnen ontlenen aan de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Wanneer er voor de geboorte een handicap wordt vastgesteld, heeft het kind net zo goed recht op gelijke behandeling als baby's zonder afwijkingen. Om die reden moet de voorlichting en begeleiding van ouders sterk verbeteren. Daarvoor pleit Esmé Wiegman vanmiddag in een debat met staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).

De Tweede Kamer praat vandaag over de werking van de Awgb voor zover het discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte betreft.

Wiegman is bezorgd over het feit dat het aantal late abortussen is gestegen na de invoering van de twintigwekenecho. Volgens het Kamerlid wordt dit mede veroorzaakt door het tekortschieten van de voorlichting aan ouders. Ze wijst op het julinummer van Medisch Contact , waarin een kinderarts stelde dat artsen te somber zijn over het Downsyndroom. ,,De vraag is in welke mate je afwijkingen negatief moet duiden'', zegt Wiegman.

Ze vindt dat de Awgb voor wat betreft de gronden handicap en chronische ziekte een positieve uitstraling heeft. ,,Die uitstraling van hoe we als maatschappij willen omgaan met handicaps, moet ook z'n uitwerking hebben op de prenatale diagnostiek'', vindt Wiegman. ,,Deze diagnostiek moet in het teken staan van het voorkomen en eventueel behandelen van aandoeningen bij mensen, en niet in het teken van het voorkomen van de geboorte van mensen met aandoeningen.''

Het Kamerlid zegt te beseffen dat ze hiermee aan de uiterst gevoelige abortusdiscussie raakt. ,,Maar ik vind dat een kinderarts die stelt dat zijn collega's te negatief zijn over het Downsyndroom, wel gehoor moet vinden.'' De informatie rondom de twintigwekenecho is volgens de ChristenUnie ontoereikend, en ,,misschien wel misleidend en stigmatiserend waar het handicaps betreft''.

(Bron: Nederlands Dagblad)

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Gelijke behandeling voor ongeboren baby's'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > oktober