André Rouvoet over Nee tegen Europese Grondwet

maandag 21 maart 2005 08:33

Dit interview is verschenen in Handschrift, politiek magazine van de ChristenUnie, maart 2005
 
André Rouvoet licht het ‘Nee’ van de ChristenUnie toe: “De hamvraag is: brengt de Europese grondwet ons dichterbij het Europa dat wij wensen. Nee! De lidstaten krijgen steeds minder te vertellen en raken op een heleboel terreinen hun vetorecht kwijt.”
 
Dit voegt bestaande verdragen toch samen?
“Was dat maar waar! Het was broodnodig de Europese Verdragen te herschikken. Maar deze grondwet gaat veel verder. Het is hard nodig dat we vaststellen wat in Brussel en wat in Den Haag moet worden geregeld. Op dit moment beslist Europa al over meer dan de helft van onze binnenlandse zaken. Dat wordt met deze grondwet alleen maar meer. Dat is toch te gek voor woorden?”
 
Waarom is de ChristenUnie tegen een referendum?
“De kiezers spreken zich uit bij de verkiezingen. Daarna is het woord aan de politieke partijen. Zo werkt de parlementaire democratie. Dit referendum kan leiden tot vreemde situaties: straks laten mensen bij het bepalen van hun stem dingen meewegen die helemaal niet aan de orde zijn. Zoals de invoering van de euro of het kabinetsbeleid. “
 
Wat doen we met de uitslag?
“Omdat we geen voorstander zijn van het referendum is de uitslag voor ons niet bindend. Het gaat om een advies van de bevolking aan de Tweede Kamer. Dat wint natuurlijk aan betekenis als de opkomst hoog en het advies eenduidig is. Voorwaarde is eerlijke voorlichting. De ja-campagne van de regering is begrijpelijk, maar niet verstandig. Mensen moeten niet het gevoel krijgen dat de Europese grondwet wordt opgedrongen.”
 

 
Europese grondwet: meer weten?
Voor wie meer wil lezen over het ‘Nee’ tegen deze Grondwet voor Europa: het Wetenschappelijk Instituut heeft een brochure uit over dit onderwerp die u online kunt lezen, downloaden of bestellen: Een gemiste kans voor Europa 
Voor wie meer wil horen, zijn er debatten in diverse provincies.
 
Labels

« Terug

Reacties op 'André Rouvoet over Nee tegen Europese Grondwet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > maart

Geen berichten gevonden