'Rusten op zondag in heel Europa'

amsterdam_kalverstraat_winkels14-04-2010 10:31 14-04-2010 10:31

Zondag is voor rust, familie en vrienden. En voor wie wil, een bezoek aan de kerk. Maar de zondag is in ieder geval niet om te werken. Dat vinden de initiatiefnemers van een nieuw Europees burgerinitiatief dat ervoor pleit om van de zondag in de hele EU een werkvrije dag te maken. De Nederlandse Europarlmentariër Peter van Dalen van de ChristenUnie schaarde zich achter het idee om de zondag als rustdag vast te leggen in Europese regelgeving.

Dagblad nrc*next (14 april 2010) legde Peter van Dalen een drietal vragen voor over het voorstel.

Vindt u werkelijk dat 'Europa' zich moet bemoeien met dit soort zaken?
"Ja. De EU heeft zelfs gewoon de bevoegdheid om hier iets over te zeggen, want de Europese arbeidstijdenrichtlijn bepaalt nu ook al de tijden waarbinnen werknemers in Europa mogen rusten én wanneer ze mogen werken.
Natuurlijk zijn er bepaalde beroepen waarin het onmogelijk is om op zondag iedereen vrij te houden, zoals in ziekenhuizen of andersoortige hulpverlening. Maar los van die sectoren ben ik ervoor dat de Europese Commissie de zondag zoveel mogelijk als rustdag vastlegt. Neem bijvoorbeeld het goederenvervoer over de weg; in Duitsland is het momenteel al verboden om op zondag vracht te vervoeren. Daar kan de rest van de EU wat mij betreft prima bij aansluiten."

Verwacht u geen tegenstand, zoals bij jullie eerdere voorstel over striktere regels voor de Nederlandse koopzondag?
"Ik heb juist veel positieve reacties ontvangen. In Nederland zijn vooral ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf enthousiast. Zij hopen dat dit voorstel erdoor komt, want ze werken zich anders de klok rond met al die koopzondagen.
Het initiatief komt oorspronkelijk uit Duitsland, daar maakten twee kinderrechtenorganisaties zich druk over het gebrek aan aandacht voor kinderen. Daarom is de slogan van de actie ook 'papa en mama zijn op zondag van ons'. Ik vind het in het algemeen een goede zaak om één dag in de week niet te werken, zodat we in deze 24-uurs economie meer aandacht hebben voor vrienden en familie. En ja, dat heeft ook met onze christelijke inslag te maken; aan sommigen geeft die dag de gelegenheid voor kerkbezoek."

Binnen een jaar moeten er een miljoen handtekeningen zijn verzameld, uit negen verschillende lidstaten. Dat gaat u wel redden?
 
"Ja, dat komt ongeveer neer op 0,2 procent van de kiesgerechtigden in die negen lidstaten. We hebben zonder veel promotie binnen een paar weken al 14.000 ondertekeningen binnengehaald, waarvan ongeveer 6.000 uit Nederland. En we weten dat dit onderwerp ook in België, Duitsland, Polen en Estland leeft; dat zijn al vijf lidstaten. Dit initiatief komt van onderop, van de burgers; dus ja, we gaan ervan uit dat we het gaan redden."

Teken de petitie op www.free-sunday.eu

(NRC*NEXT, 14 april 2010 / Annemarie Kas)

 

Labels
Eurofractie
In de media
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op ''Rusten op zondag in heel Europa''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > april

Geen berichten gevonden