'Kabinet moet doodstraf Musa voorkomen'

landschap Afghanistanmaandag 07 februari 2011 15:10

De ChristenUnie wil dat het kabinet in actie komt om de doodstraf voor een tot christen bekeerde Afghaan te voorkomen. Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind wacht Said Musa in Afghanistan binnen een aantal dagen de doodstraf. Minister Rosenthal heeft in reactie daarop laten weten dat de zaak nog steeds loopt tegen Musa en hij nog niet ter dood veroordeeld is.

Voordewind heeft in de debatten over de Nederlandse politietrainingsmissie naar Afghanistan van het kabinet de garantie gevraagd dat het zich zou inzetten voor de godsdienstvrijheid daar. Op bekering tot het christendom staat nog de doodstraf in Afghanistan. ,,Hoe kan het dat de internationale gemeenschap miljarden dollars en straks ook weer Nederland 500 miljoen euro investeren in een land dat onder onze neus mensen ophangt, simpelweg omdat ze zich bekeerd hebben'', vroeg Voordewind zich zondagavond af.

Na de toezeggingen van het kabinet over de inzet in Afghanistan beschouwt Voordewind de zaak van Musa als een eerste lakmoesproef. Wat Voordewind betreft wordt de Afghaanse ambassadeur op het matje geroepen, wordt er contact gezocht met de Afghaanse president Hamid Karzai of zoekt premier Mark Rutte steun voor een gezamenlijk internationaal protest. ,,Deze ophanging zal het draagvlak voor een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan ondermijnen'', aldus Voordewind.

De ChristenUnie wil de kwestie ook dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de orde stellen.

(ANP, 7-2-2011)

Labels
Godsdienstvrijheid
In de media
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Kabinet moet doodstraf Musa voorkomen''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > februari