Internationale vrouwendag en vuile was

Fractieblog-esmemaandag 14 maart 2011 07:28

Dinsdag 8 maart heb ik (volgens mij voor het eerst van mijn leven) bewust de Internationale Vrouwendag gevierd; ik had daar zo mijn eigen motieven voor. Alle krantenartikelen die ik dat weekend daarvoor had gelezen waren interessant, maar met ‘glazen plafonds’ en gekat naar mannen heb ik niet zoveel.

Voor mij stond de internationale Vrouwendag vooral in het teken van ‘echte’ vrouwenthema’s, zoals huiselijk geweld waar veel vrouwen dagelijks mee te maken hebben. (Maar ook kinderen en vergeet ook niet de mannelijke slachtoffers!) De Federatie Opvang had een mooie manifestatie georganiseerd met de oproep om de vuile was wel buiten te hangen! Rond huiselijk geweld hangt nog vaak een sfeer van taboe en schaamte; ‘Mij overkomt dat niet…’ Slachtoffers en daders voelen zich vaak machteloos en treden niet graag naar buiten met hun probleem om hulp te zoeken. Als samenleving hebben we vaak ook de neiging om weg te kijken. Vuile was, en zeker die van anderen stinkt.

Bestrijding van huiselijk geweld verdient de hoogste prioriteit!

Samen met de groep vrouwen met wie ik eind vorig jaar na de Dominicaanse Republiek ben geweest heb ik het Vrouwenprogramma van de Tweede Kamer bijgewoond, waaronder het toneelstuk ‘De vier vrouwen van Willem van Oranje’. Onze ‘Vader des vaderlands’ heeft zich ingezet voor godsdienstvrijheid en tolerantie. Hij (en zijn vrouwen!) heeft daar een hoge prijs voor betaald.

Met mijn vrouwelijke reisgenoten hebben we doorgepraat over al die vrouwen die op het zuidelijke halfrond dagelijks hun strijd hebben te voeren om te overleven, om geen slachtoffer te worden van seksueel geweld en om hun kinderen een beter toekomst te geven. Wat mij betreft zijn dat de vrouwenkwesties waar we ons druk om moeten maken!

Foto's van de actie Hang je vuile was WEL buiten – Stop Huiselijk Geweld vind je hier:www.opvang.nl

Labels
Esmé Wiegman
fractieblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2011 > maart

Geen berichten gevonden