Eerste reactie van de ChristenUnie op de voorjaarsnota

Prinsjesdag31-05-2011 23:38 31-05-2011 23:38

Kamerlid Carola Schouten, de woordvoerder van de ChristenUnie fractie voor financiƫn, geeft een eerste reactie op de recent verschenen voorjaarsnota van het kabinet.

De onder- en overschrijdingen in de voorjaarsnota vallen tegen elkaar weg. De tekorten in de zorg worden vereffend door de meevallers bij vooral sociale zekerheidsuitgaven. Dit biedt meer beleidsruimte dan het kabinet de samenleving voor ogen stelt. Het is daarnaast opvallend dat de tekorten in de zorg vooral te wijten aan zijn aan posten als de inkomens van medisch specialisten, de geestelijke gezondheidszorg en zorg over de grens. Het is onverstandig, maar dus ook onterecht om dit af te wentelen op mensen die afhankelijk zijn van een persoons gebondenbudget. Voor de ChristenUnie betekent dit dat er kennelijk nog wel heel wat ruimte is om te trachten zorguitgaven in de hand te houden, zonder de maatregelen op te stapelen op het bord van de meer kwetsbaren.

De uitgaven voor de arbeidsongeschiktheidsregelingen vallen tegen. Dat geeft aanleiding tot zorg. Het is immers de grote opgave van de komende jaren mensen met arbeidsbeperkingen aan het werk te helpen.

De ChristenUnie is verbaasd dat de ramingen voor de AKW en AOW aanhoudend niet op orde blijken te zijn. Deze uitgaven laten zich immers in beginsel prima berekenen.

Labels
Carola Schouten

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden