ChristenUnie hekelt zigzagbeleid huisvesting gehandicapten

woensdag 14 september 2011 11:30

De ChristenUnie vindt dat de besluitvorming van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten over de zelfstandige huisvesting voor gehandicapten (ADL-clusterwoningen) slecht verlopen is. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: ,,De staatssecretaris gaat zigzaggend te werk en heeft onvoldoende in de gaten welke wanhoop zij oproept bij mensen.” De ChristenUnie pleit voor uitstel van de maatregel.

ADL-clusterwoningen bieden ernstig lichamelijk gehandicapten de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, doordat ze er 24 uur per dag toegang tot zorg hebben. Momenteel is er een aparte subsidie voor deze woningen. Aanvankelijk wilde het kabinet de aparte subsidieregeling schrappen, wat de toekomst van ADL-clusterwoningen in gevaar bracht. Afgelopen vrijdag maakte staatssecretaris Veldhuijzen van bekend dat de aparte subsidie zou blijven bestaan, maar wordt overgeheveld naar de AWBZ.

Wiegman is blij met deze toezegging, maar is niet te spreken over het zigzagbeleid van de staatssecretaris. Wiegman: ,,De mails die ik kreeg van bewoners van een ADL-clusterwoning getuigden van grote wanhoop en zorg over de toekomst. Mensen waren bang afscheid te moeten nemen van hun zelfstandige manier van leven.” Het Kamerlid is boos over het slecht verlopen besluitvormingsproces. Wiegman: ,,Boos over de onzekerheid die zo’n tijd heeft voortgeduurd waardoor mensen diep wanhopig werden. Dit had niet gehoeven.”

Wiegman gaat de staatssecretaris vragen de kabinetsmaatregelen pas in 2014 uit te voeren, in plaats van 2012. Wiegman: ,,Zo kan alles zorgvuldig op een rijtje worden gezet omdat er nog veel onduidelijk is. Bovendien zal uitstel geen financiële gevolgen hebben.”

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie hekelt zigzagbeleid huisvesting gehandicapten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > september

Geen berichten gevonden