Voordewind stelt vragen over zelfmoord Russische activist

Joel Voordewind - Foto Ruben Timmanvrijdag 18 januari 2013 16:14

Kamerlid Joël Voordewind heeft vragen gesteld aan de staatssecretaris van Justitie over de zelfmoord van een Russische activist. Voordewind: ,,Ik verbaas me over de afwijzing, omdat het duidelijk lijkt te zijn dat deze man zijn leven niet zeker zou zijn als hij teruggestuurd zou worden. Je zou zeggen dat de huidige mensenrechtensituatie in Rusland van invloed moet zijn op het terugkeerbeleid.”

De Russische activist  Dolmatov was al naar een detentiecentrum overgebracht terwijl zijn beroepsprocedure nog liep. ,,De vraag is of de zelfdoding gerelateerd is aan het verloop van zijn asielprocedure. Wat is het beleid van deze regering met betrekking tot politieke vluchtelingen uit bijvoorbeeld Rusland.”

Voordewind wil weten of de berichten kloppen dat dhr. Dolmatov betrokken was bij het ontwerpen van Russische raketten. ,,Hij kon in die hoedanigheid op de hoogte zijn van staatsgeheimen. Ik wil van de staatssecretaris horen of  Dolmatov wegens zijn politieke activiteiten bedreigd werd door de Russische autoriteiten en om die reden asiel heeft aangevraagd in Nederland.”

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Voordewind stelt vragen over zelfmoord Russische activist'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > januari

Geen berichten gevonden