Hervorming van Europees gemeenschappelijk visserijbeleid ter discussie

IMG_400605-02-2013 10:37 05-02-2013 10:37

Straatsburg, februari 2013

“De Europese Commissie moet eerst onderzoek doen naar de impact van een 'discards ban' (verbod om ongewenste bijvangst terug te werpen) voordat deze in één klap wordt ingevoerd”. Aldus Peter van Dalen (ChristenUnie) in Straatsburg waar deze week gesproken wordt over het nieuwe Europese visserijbeleid. ´We moeten weten wat de effecten zijn van een verbod om bijvangsten terug te werpen. Pas dan kunnen we bepalen welke concrete maatregelen en beheerplannen per soort we zouden kunnen maken om stapsgewijs toe te werken naar het terugdringen van ongewenste bijvangsten”, aldus de Europarlementariër. Deze aanpak is opgenomen in een belangrijk amendement waarover woensdag gestemd wordt. Van Dalen steunt dat amendement. Aanname van dat amendement bepaalt tevens zijn eindstem.

Discards ban

Een  discards ban is een verbod om ongewenste bijvangsten terug te gooien. In de voorstellen van de Europese Commissie worden vissers verplicht álle vis die ze vangen aan land te brengen, ook de ondermaatse vis en soorten waar geen markt voor is.

Van Dalen: “Een volledige discards ban is niet nodig en zal leiden tot veel problemen voor de visserijsector. Zo ontstaat er een groot opslag- en afzetprobleem aan boord en op het land. Bovendien is zo´n verbod niet te handhaven”, aldus Van Dalen.  

Pulskor

“Door innovatieve vistechnieken zoals met name de pulskor neemt de ongewenste bijvangst enorm af" aldus van Dalen. “Europa wil een einde maken aan ongewenste bijvangst maar weigert de pulskor volledig toe te laten. Totaal onbegrijpelijk en tegenstrijdig zo´n koers!.”

 

UPDATE: de dicards ban is op 6 februari toch aangenomen. Het Parlement zal nu met de Raad en de Commissie gaan onderhandelen. De verwachting is dat men een overeenkomst zal bereiken tegen het einde van juni.

Labels
Dierenwelzijn
Eurofractie
Milieu
Milieu, energie, volksgezondheid en voedselveiligheid
Natuur en Milieu

« Terug

Reacties op 'Hervorming van Europees gemeenschappelijk visserijbeleid ter discussie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > februari

Geen berichten gevonden