ChristenUnie-jongeren willen 'Schone Kleren' na ramp Bangladesh

24-05-2013 10:33 24-05-2013 10:33

Vandaag is het precies een maand geleden dat kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in elkaar stortte. En 6 maanden dat de Tazreen fabriek in vlammen opging. In totaal kwamen er 1239 medewerkers om het leven. Veel mensen werken voor een hongerloon en onder slechte omstandigheden in de kledingindustrie in Aziatische landen, terwijl consumenten daar in het westen - vaak onwetend - van profiteren. Daarom lanceren Schone Kleren Campagne (SKC) en de ChristenUnie-jongerenorganisatie PerspectieF vrijdag in de Amsterdamse Kalverstraat onder het winkelende publiek de campagne 'Schone Kleren'.

Het winkelpubliek kan een speciaal ontworpen ansichtkaart versturen naar winkelketens die nog niet het Bangladesh veiligheidsakkoord hebben getekend. Want hoewel er al veel merken dit akkoord ondertekend hebben, zijn er nog steeds achterblijvers.

Consument
Met de campagne Schone Kleren willen de samenwerkingspartners de consumenten van kleding een stem geven.  Maarten van Ooijen, voorzitter van PerspectieF: “De consument heeft een spilfunctie. Als klanten van kleding gaan aangeven dat ook  hun kleding eerlijker moeten worden, dan kunnen de achterblijvers over de streep worden getrokken.” 

Petitie
Op straat krijgt het winkelend publiek ook de mogelijkheid om de petitie te tekenen om Rana Plaza en Tazreen merken tot compensatie aan te sporen. Niki Janssen van Schone Kleren Campagne: “Nog steeds wachten de slachtoffers en nabestaanden op compensatie. Zij raken nu in de schulden, omdat merken hun beloften niet nakomen en er nog geen geld over de brug is gekomen.” 

Tweede Kamerlid Joël Voordewind schaart zich van harte achter de actie. "Schone en eerlijke kleding. Dát moeten bedrijven gaan garanderen door leefbare lonen en veilige werkomstandigheden. Een ramp als in Bangladesh willen we nooit weer."

Stuur ook een kaartje naar winkelketens voor 'Schone Kleren'

Labels
Joël Voordewind
Ontwikkelingssamenwerking
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-jongeren willen 'Schone Kleren' na ramp Bangladesh'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden