ChristenUnie: stop onnodige vernietiging ict-apparatuur

computer06-09-2013 16:13 06-09-2013 16:13

De overheid moet mobiele telefoons, computers en tablets niet vernietigen als ze nog herbruikbaar zijn. Hiervoor pleiten ChristenUnie en PvdA in Kamervragen aan staatssecretaris Mansveld (Milieu) en Weekers (Financiën). Sinds een aantal jaar kiest de overheid er voor alle datadragers te vernietigen. Zo voorkomt het Rijk dat data van overheid op straat komt. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber: “Er zijn genoeg mogelijkheden om de dataveiligheid te waarborgen zonder apparatuur te vernietigen. Het klinkt mooi dat materialen weer worden hergebruikt. De beste recycling is echter nog altijd hergebruik van het product.”

Door vernietiging van apparatuur wil het Rijk ook voorkomen dat oude computers worden verkocht aan handelaren die deze verschepen naar derde wereld landen. Het gevaar zou dan zijn dat deze apparatuur alsnog op de afvalberg verdwijnt. Dik-Faber: “Recycling bedrijven zijn tegenwoordig bereid om te betalen voor 2e hands hardware. Dat kan alleen als het meer geld oplevert. Dumpen van afval levert niets op. Bovendien is het verschepen van e-waste naar ontwikkelingslanden verboden. De overheid moet partijen die illegaal exporteren aanpakken.”


Vragen van het lid Dik-Faber (ChristenUnie) en Rebel (PvdA) aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu en de staatssecretaris van Financiën over hergebruik van datadragers van de overheid.

  1. Bent u bekend met de situatie dat de overheid jaarlijks duizenden herbruikbare mobiele telefoons en andere datadragers, zoals tablets, computers en laptops laat vernietigen, terwijl de volledige technische levensduur nog niet verstreken is? (Informatieblad “100% integere dataverwerking, 100% resultaat, 100% resultaat” en het informatieblad “DRZ introduceert de datacontainerservice” van de Dienst Domeinen, http://www.domeinenrz.nl/domeinenrz_sites/objects/ae0/32k/bff7fc97db6485fff77cef648669c/datavernietiging.pdf)
  2. Deelt u de mening dat het vernietigen van herbruikbare elektronische apparatuur niet past bij de ambitie in het Regeerakkoord om te komen tot een circulaire economie? Zo nee, waarom niet?
  3. Vindt u dat producthergebruik van apparatuur, volgens de ladder van Lansink, boven materiaalhergebruik (ofwel: vernietiging)  zou moeten gaan?
  4. Deelt u de mening dat er oplossingen zijn voor het hergebruik van mobiele telefoons en andere apparatuur, bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden, waarbij moet worden geborgd dat het niet leidt tot dumping van afval in deze landen?
  5. Deelt u de mening dat er mogelijkheden zijn om de dataveiligheid van afgeschreven apparatuur te borgen bij hergebruik?
  6. Bent u bereid om over te gaan tot hergebruik van apparatuur binnen de overheid, volgens de ladder van Lansink? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier wilt u dit concreet gaan uitvoeren?
Labels
Carla Dik
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: stop onnodige vernietiging ict-apparatuur'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > september

Geen berichten gevonden