Dijksma moet snel in gesprek met vissers over aanlandplicht

1011039b.JPG09-09-2013 15:32 09-09-2013 15:32

Staatssecretaris Dijksma moet nog deze week gaan praten met Nederlandse vissers. Deze oproep doet Arie Slob in reactie op een brandbrief van VisNed, de Nederlandse Vissersbond en de Redersvereniging voor de Nederlandse Zeevisserij. Hij wil voor het debat over de visserijraad dat op 11 of 18 september wordt gehouden een brief van de staatssecretaris met een reactie op de brandbrief over de situatie in de visserijsector. Slob: “Vissers hebben het gevoel dat de staatssecretaris onvoldoende voor ze opkomt en hen voor een onmogelijke opgave plaatst die zal leiden tot verlies van veel banen.”

Aanleiding voor de brandbrief is de toenemende onrust onder Nederlandse vissers over de komende Europese aanlandplicht. Vissers moeten als gevolg van de aanlandplicht straks alle gevangen vis aan wal brengen. Dit geldt ook voor jonge, nog levende bijvangst. Deze vissen hebben een grote overlevingskans als ze direct worden teruggegooid en kunnen niet worden verkocht. Door de aanlandplicht neemt deze bijvangst wel kostbare ladingruimte in op de vissersschepen.Er wordt onder vissers al gedacht aan acties.

De aanlandplicht wordt binnen een paar jaar ingevoerd, maar de consequenties zijn nog volstrekt onduidelijk volgens het Kamerlid. “Wat betekent het bijvoorbeeld voor de visquota, hoe moeten de regels worden gehandhaafd, hoe kan het logistiek worden geregeld? Vermindering van regelgeving, die nodig is om selectiever te kunnen vissen en zo bijvangsten te verminderen, wil de staatssecretaris pas op de middellange termijn doorvoeren. Dat moet sneller.”

Slob roept de staatssecretaris op zelf in gesprek te gaan. “Ik begrijp dat vissers nu het gevoel van urgentie missen bij de staatssecretaris. Er liggen diverse uitnodigingen van de sector aan de staatssecretaris om zelf kennis te maken met de sector. Zij willen de staatssecretaris graag de aard en de omvang van de opgave van de aanlandplicht laten zien. Ze willen weten welk perspectief de staatssecretaris hen biedt.”

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer
Visserij

« Terug

Reacties op 'Dijksma moet snel in gesprek met vissers over aanlandplicht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > september

Geen berichten gevonden