Is EU-burgerschap te koop?

vlag europa tourdonderdag 16 januari 2014 12:10

Malta kondigde onlangs aan iedereen die er 650.000 euro voor over heeft het Maltese burgerschap te geven. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) maakt zich grote zorgen:

 "Malta als lid van de EU en de Schengenzone gaat geld opstrijken voor het bieden van directe en onbeperkte toegang tot heel Europa. Ik heb niet het vertrouwen dat hier alleen maar goedwillende investeerders door worden aangetrokken." De Europarlementariër roept Malta op dit zogenaamde 'investeerdersprogramma' te herzien.

Van Dalen heeft vooral vragen omtrent de veiligheid van de Maltese procedure: "Van Malta hoeven geïnteresseerden straks nog geen dag op het eiland door te brengen.  Het lijkt mij onmogelijk dat een zorgvuldig antecedenten onderzoek kan worden gedaan van iedere Rus die van achter z'n laptop een internetformulier invult. Maar deze Rus staat straks wel met z'n Maltese paspoort op Schiphol en kan zo doorlopen." Volgens Van Dalen zou de Europese Commissie een onderzoek moeten doen naar de mogelijke veiligheidsproblemen rond programma's als deze van Malta. Van Dalen: "ik ben bezorgd dat hiermee criminelen worden aangetrokken die geld willen witwassen, of gemakkelijk Europa in willen."

Het verstrekken van burgerschap is een bevoegdheid van de lidstaten. Maar dit is een bevoegdheid gebaseerd op het onderlinge vertrouwen dat lidstaten hier zorgvuldig mee omgaan. Van Dalen: "Dit is wel een hele bijzondere manier van munt slaan uit het EU-lidmaatschap. Malta gaat wat mij betreft te ver." De Europarlementariër wil dat Nederland in de Europese Raad er bij Malta op aandringt de procedure te herzien.

Labels
Eurofractie
Europa
Europese bevoegdheden

« Terug

Reacties op 'Is EU-burgerschap te koop?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > januari