Cairo: gespannen en uitgelaten bij herdenking derde jaar Revolutie

Joel en Peter in Cairo Egyptezaterdag 25 januari 2014 15:22

Grote tegenstellingen vandaag in Egypte. Aan de ene kant haast feestelijk: overal mensen die luid toeterend met vlaggen op weg zijn naar het Tahrirplein. Aan de andere kant bomaanslagen en botsingen tussen voor en tegenstanders van de generaal Al Sisi. Dat zeggen Joël Voordewind en Peter van Dalen. Ze verblijven vijf dagen in Egypte.

In de woorden van Peter van Dalen: "De sfeer heeft twee gezichten hier. Uitgelaten. En gespannen". "Onheilspellend", zegt Joël Voordewind. "Er wordt gefeest tussen de tanks en de af- en aanrijdende ambulances."

Peter van Dalen, Europarlementariër en Joël Voordewind, Tweede Kamerlid, beiden voor de ChristenUnie, bezoeken Egypte om te onderzoeken of Nederland en Europa weer met hun gezicht naar Egypte zouden moeten staan. De EU heeft 4,8 miljard euro en Nederland enkele tientallen miljoenen aan hulpgelden en leningen bevroren. Tweede doel van de reis is om te bezien of de positie van de minderheden (Kopten) en vrouwen verbetert.

Revolutie 

Vandaag viert Egypte de derde verjaardag van de revolutie van 25 januari 2011. Gisteren zijn er vier bomaanslagen gepleegd in Cairo en vandaag een, voornamelijk bij politiebureaus. Er zijn ook aanslagen verijdeld, waaronder een geplande aanslag van 750 kg springstof in Port Said. Bij gevechten in Al Minya zijn twee doden gevallen vandaag.

In totaal zijn er gister en vandaag alweer 14 doden gevallen en 80 gewonden. Toch is de overheersende stemming positief. Men gaat dansend door de straten. Grote posters van generaal Al Sisi worden meegedragen. Het Tahrirplein staat inmiddels weer vol. Voordewind en Van Dalen bezochten het Tahrirplein en spraken met demonstranten en kregen vlaggen in hun handen geduwd. Tegelijk reden ambulances af en aan naar het plein en worden tegendemonstranten opgepakt. Er zijn talloze wegblokkades waar legerposten de situatie in de gaten houden. Het Tahrirplein bijvoorbeeld wordt bewaakt met militaire pantservoertuigen, is afgezet met prikkeldraad en hier en daar zelfs muren van betonblokken. En is alleen toegankelijk als je metaaldetectiepoorten hebt gepasseerd. Vele ambulances staan klaar voor als het alsnog mis gaat.

Beluister hier Joël Voordewind op Radio 1 over de herdenking van de revolutie.

Labels
Buitenlands beleid
Eurofractie
Godsdienst en mensenrechten
Joël Voordewind
Peter van Dalen
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Cairo: gespannen en uitgelaten bij herdenking derde jaar Revolutie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > januari