Woorden omzetten in daden!

Zittingszaal_Straatsburg_0225-11-2015 12:39 25-11-2015 12:39

"Onethisch", noemde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie – SGP) het handelen van belastingontwijkende multinationals op dinsdag 24 november in een debat in het Europees Parlement in Straatsburg.

Volgens Van Dalen is het nodig dat ook multinationals hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Van Dalen: ‘Deze ondernemingen profiteren van maatschappelijke voorzieningen, maar betalen daar niet aan mee.’

In het Europees Parlement ging het debat over het verslag van de speciale commissie voor fiscale rulings (TAXE). Deze commissie werd ingesteld na onder andere het Luxleaks-schandaal, om oneigenlijke belastingontduiking in de EU te onderzoeken. Recent kreeg bijvoorbeeld Nederland een tik op de vingers van de Europese Commissie omdat ze geheime afspraken maakt met grote bedrijven als Starbucks.

Hiermee opereert Nederland volgens Van Dalen ‘op het randje van de wet’. Niet alleen het handelen van de Nederlandse staat, maar ook dat van de bedrijven zelf is dubieus volgens Van Dalen. Hij wil dat ook multinationals werk gaan maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van Dalen: ‘Ik wil dat woorden nu worden omgezet in daden! Bedrijven, consumenten en overheden moeten hier gezamenlijk zorg voor dragen.’ Dat moet volgens Van Dalen gepaard gaan met een eerlijke belastingpolitiek, die winst belast in het land waar die winst wordt gemaakt.

Dit alles mag er volgens Van Dalen echter niet toe leiden dat er een Europese belasting komt voor bedrijven. Hij stelt: ‘Belastingen zijn en blijven kernbevoegdheid van de lidstaten en concurrentie tussen de lidstaten op belastinggebied helpt overheden scherp en slank te blijven.’ De meerwaarde die Europa kan bieden bestaat volgens Van Dalen in het regelen van transparantie en eenduidige definities. ‘Daar kan Europa een forse slag slaan!’, aldus Van Dalen.

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Woorden omzetten in daden!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > november

Geen berichten gevonden