News (Dutch)

  1. Mirjam in debat
    Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
    Blog by Mirjam Bikker on September 19, 2024

    Bijdrage Mirjam Bikker APB: Geloven is een werkwoord

    ‘Geloven is niet alleen een woord, maar ook een werkwoord. Doen wat we geloven!’   

    Dat staat voorin de Bijbel die ik dit jaar van het Leger des Heils kreeg bij de start van het parlementaire jaar. Want wat je gelooft, wat ik geloof dat motiveert diep.

    Lees verder
  2. Afbeelding tegenbegroting.jpg
    CU logo onder elkaar blauw
    Blog by Webredactie on September 18, 2024

    ChristenUnie presenteert tegenbegroting: "Voor een rechtvaardige overheid en een bloeiende samenleving"

    De ChristenUnie presenteert vandaag haar tegenbegroting. Ook nu het CPB dit jaar de tegenbegrotingen niet doorrekent, een keuze die onze partij betreurt, zetten we de traditie van het tegenbegroten voort. Mirjam Bikker: "De ChristenUnie gelooft in constructieve politiek. Daar hoort ook bij dat je je kaarten op tafel legt. Met deze tegenbegroting doen we dat: we leggen christelijk-sociale accenten voor een bloeiende samenleving, stevige rechtsstaat en een rechtvaardige overheid.” Pieter Grinwis: “We doen dat in 2025 én structureel zuiniger dan het kabinet – met kleinere begrotingstekorten – én een lagere staatsschuld.”

    Lees verder
  3. Topbanner logo gecentreerd.jpg
    CU logo onder elkaar blauw
    Blog by Webredactie on September 17, 2024

    ChristenUnie: positief dat giftenaftrek grotendeels overeind blijft

    De stevige versobering van de giftenaftrek wordt niet doorgezet, blijkt uit de zojuist gepresenteerde plannen van het kabinet. Dat is wat de ChristenUnie betreft hoopvol nieuws. “Nederland bloeit op wanneer mensen omzien naar elkaar. Het stemt hoopvol om te zien dat in elk geval één forse 'samenlevingsboete' - die wel in het eerdere hoofdlijnenakkoord stond – nu bijna helemaal verdwijnt. In een samenleving die steeds meer draait om het individu is het belangrijk dat er plekken zijn waar mensen nog wel naar elkaar omzien. Dat moet je niet belasten, maar juist stimuleren,” aldus Mirjam Bikker.

    Lees verder

    Tags:

  4. koffertje_600x242
    Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
    Blog by Mirjam Bikker on September 17, 2024

    Reactie op de troonrede

    Deze tijd vraagt om een politiek die verantwoordelijkheid neemt. Het is belangrijk om juist nu te kiezen voor de samenleving. Ik zie veel goede plannen, maar mis de samenlevingsvisie die maakt dat we voor elkaar blijven zorgen. De ChristenUnie is hierin helder geweest: draai de giftenaftrek terug, voorkom prijsstijgingen in het OV en behoud de Maatschappelijke Diensttijd. Wat ik in de Troonrede ook echt hebt gemist is de belangrijke rol van kerken en het verenigingsleven.

    Lees verder
  5. presentatie visiestuk
    Roel Kuiper 2018 - Foto: Anne Paul Roukema
    Blog by Roel Kuiper on September 10, 2024

    Hoop in ongenadige tijd

    Vandaag presenteren wij als Commissie dit visiedocument met het oog op de koers van de ChristenUnie voor de komende jaren. Volgend jaar bestaat de ChristenUnie 25 jaar. Van die 25 jaar heeft de partij tien jaar gediend in coalitiekabinetten. Onvermijdelijk moet je je in je uitingen dan steeds verhouden tot staand kabinetsbeleid.

    Lees verder
  6. Mirjam sept 24 breed.jpeg
    Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
    Blog by Mirjam Bikker on September 10, 2024

    Een hoopvolle koers

    Hele schoolklassen tieners. Als ik in de Tweede Kamer omhoog kijk, dan zie ik ze elke week op de tribune zitten. Wat zullen zij denken als ze het debat zien? Welke toekomst hebben ze voor zich? In welke samenleving groeien ze op?

    Lees verder
  7. 20240827_PieterPolitiekeIndex_Post2.jpg
    CU logo onder elkaar blauw
    Blog by Webredactie on August 27, 2024

    Pieter eerste plek Nationale Politieke Index

    Mooi nieuws! Pieter Grinwis is voor het tweede jaar op rij op de eerste plek in de Nationale Politieke Index geëindigd.

    Lees verder
  8. Zetels Tweede Kamer 16-9.jpg
    Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
    Blog by Mirjam Bikker on July 3, 2024

    Kies voor goed samenleven, stop met de samenlevingsboetes

    Vanzelfsprekend allereerst felicitaties aan de leden van dit nieuwe kabinet. Alle ministers en staatssecretarissen zijn vanaf gisteren dienaren van de Kroon. Dienaar zijn van de Kroon, dat is een zware verantwoordelijkheid, die verder reikt dan partijbelang, maar gaat over het hele land, van jong tot oud, van rijk tot arm, van Groningen tot Goes, van Bonaire tot Barneveld. In het bijzonder is dit een verantwoordelijkheid voor minister-president Schoof. De minister-president sprak over Luisteren én doen. Dat is belangrijk. Denk een van de belangrijkste eigenschappen in de politiek is luisteren. Daar begint het mee, met anderen in de ogen kijken. En ja, dan is het ook belangrijk dat je gaat doen. Maar wat je dan gaat doen, dat is afhankelijk van je visie en je kompas. Welke samenleving heb je voor ogen?

    Lees verder
  9. visiebeeldCU.jpg
    Roel Kuiper 2018 - Foto: Anne Paul Roukema
    Blog by Roel Kuiper on June 28, 2024

    Analyse Commissie Partijvisie

    De commissie schreef de afgelopen maanden als beginstap een analyse. Die wordt deze week gepubliceerd in Groen, het studieblad van de Groen van Prinstererstichting, ons Wetenschappelijk Instituut.

    Lees verder
  10. Topbanner logo gecentreerd.jpg
    05 Pieter Grinwis.jpg
    Blog by Pieter Grinwis on June 28, 2024

    Brede coalitie van maatschappelijke organisaties, bedrijven en politieke partijen in verzet tegen aanslag op giftenaftrek

    De coalitie die zich verzet tegen de voorgenomen aanslag door het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB op de giftenaftrek breidt zich in rap tempo uit. Sinds de start van de petitie 'Red de giftenaftrek' enkele weken terug door een aantal maatschappelijke organisaties, bedrijven en de ChristenUnie is deze inmiddels al meer dan 30.000 keer ondertekend en zijn er vele tientallen maatschappelijke organisaties en bedrijven bijgekomen. Vandaag voegen zich daar ook een aantal politieke partijen bij: CDA, D66, GroenLinks-PvdA, JA21 en SGP. Wat al deze organisaties verbindt is dat ze geven om de samenleving en daarom fel tegenstander zijn van het zetten van de botte bijl in de giftenaftrek.

    Lees verder