ChristenUnie-motie: extra geld voor noodhulp via onder meer ZOA en Dorcas

Vluchtelingenkamp Sudan.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Blog by Webredactie on April 4, 2017 at 10:36 PM

ChristenUnie-motie: extra geld voor noodhulp via onder meer ZOA en Dorcas

Organisaties uit de Dutch Relief Alliance, waar onder meer Tear, World Vision, Dorcas en ZOA bij zijn aangesloten, kunnen rekenen op een extra bijdrage van 15 miljoen euro voor de noodhulp die zij bieden. Dat is het resultaat van een aangenomen motie van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

In eerste instantie zou het noodhulpgeld voor deze organisaties helemaal verdwijnen, maar kwam er door een ChristenUnie-motie al 45 miljoen euro vrij. Met de in totaal 60 miljoen euro kunnen de organisaties op korte termijn hulp bieden in landen als Somalië, Nigeria, Ethiopië, Jemen en Zuid-Soedan. Daarmee is de bijdrage aan de Dutch Relief Alliance weer gelijk aan het niveau in 2015 en 2016.

Voordewind: "In een tijd dat 70 miljoen mensen acute hongersnood lijden, kunnen we via organisaties als ZOA, Dorcas, Tear en World Vision de meest kwetsbare mensen bereiken. Deze organisaties komen op plekken waar bijvoorbeeld de Verenigde Naties niet altijd kunnen komen. Het geld voor deze organisaties is dan ook hard nodig. Tot vorig jaar zou de steun aan hen helemaal stoppen. Ik ben blij dat we in het najaar 45 miljoen en nu nog eens 15 miljoen hebben kunnen vrijmaken voor het belangrijke werk dat zij voor mensen doen."

De motie werd gesteund door SP, GroenLinks, PvdA, D66, SGP, Partij voor de Dieren, DENK en 50PLUS. VVD, CDA, PVV en Forum voor Democratie stemden tegen.

Tags: ,