Samen rond de WIEG

Voorlezen
eppobruins2018
Blog by Eppo Bruins on October 2, 2018 at 4:00 PM

Samen rond de WIEG

Toen ik in 1995 voor het eerst vader werd, moest ik snel na de geboorte van mijn eerste zoon al weer aan het werk. Ik had die eerste dagen, eerste weken, graag samen met mijn vrouw beleefd. Het is misschien wel de meest turbulente tijd van je leven: van man en echtgenoot, word je nu vader. Voor kinderen en voor relaties is het goed om die tijd met elkaar te kunnen beleven.

In het ideaal van de ChristenUnie hebben vaders en moeders samen de mogelijkheid om een flinke tijd thuis onderling te verdelen. Vandaag is in de Tweede Kamer de WIEG aangenomen: de Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Een wet met een leuke naam en een nog mooiere inhoud. De WIEG is het eerste stapje op weg naar dat ideaal.

Wanneer er een kindje wordt geboren, wordt het voor de partner mogelijk om langer verlof op te nemen. Op dit moment krijg je nog twee dagen doorbetaald verlof, maar het wordt mogelijk om een week doorbetaald met verlof te gaan. Daarna kunnen er nog vijf weken aanvullend verlof worden opgenomen, waarbij 70% van het loon wordt doorbetaald. Dit betekent dat vaders en moeders veel meer in de gelegenheid worden gesteld om samen rond de wieg te staan.

De ChristenUnie maakt zich sterk voor het gezin. Het is belangrijk dat in dit land gezinnen veilige havens kunnen zijn. De eerste weken van een pasgeboren kindje zijn van groot belang om daarvoor de basis te leggen. Het is daarom goed dat de mogelijkheid nu wordt vergroot om als gezin samen tijd door te brengen en van elkaar te genieten.

Wat de ChristenUnie betreft is deze nieuwe wet een mooie eerste stap op weg naar erkenning dat er nauwelijks iets belangrijkers is dan het bouwen aan een hechte band met je kind in de eerste levensdagen.

Tags: ,