Over Mirjam Bikker
Tweede Kamerlid sinds maart 2021
m.bikker@tweedekamer.nl
Fractievoorzitter
Tweede Kamerlid sinds maart 2021
m.bikker@tweedekamer.nl
Fractievoorzitter
Persvoorlichting: Anne-Saar Kunz | a.kunz@tweedekamer.nl
Deze tijd vraagt om een politiek die verantwoordelijkheid neemt. Het is belangrijk om juist nu te kiezen voor de samenleving. Ik zie veel goede plannen, maar mis de samenlevingsvisie die maakt dat we voor elkaar blijven zorgen. De ChristenUnie is hierin helder geweest: draai de giftenaftrek terug, voorkom prijsstijgingen in het OV en behoud de Maatschappelijke Diensttijd. Wat ik in de Troonrede ook echt hebt gemist is de belangrijke rol van kerken en het verenigingsleven.
Hele schoolklassen tieners. Als ik in de Tweede Kamer omhoog kijk, dan zie ik ze elke week op de tribune zitten. Wat zullen zij denken als ze het debat zien? Welke toekomst hebben ze voor zich? In welke samenleving groeien ze op?
Vanzelfsprekend allereerst felicitaties aan de leden van dit nieuwe kabinet. Alle ministers en staatssecretarissen zijn vanaf gisteren dienaren van de Kroon. Dienaar zijn van de Kroon, dat is een zware verantwoordelijkheid, die verder reikt dan partijbelang, maar gaat over het hele land, van jong tot oud, van rijk tot arm, van Groningen tot Goes, van Bonaire tot Barneveld. In het bijzonder is dit een verantwoordelijkheid voor minister-president Schoof. De minister-president sprak over Luisteren én doen. Dat is belangrijk. Denk een van de belangrijkste eigenschappen in de politiek is luisteren. Daar begint het mee, met anderen in de ogen kijken. En ja, dan is het ook belangrijk dat je gaat doen. Maar wat je dan gaat doen, dat is afhankelijk van je visie en je kompas. Welke samenleving heb je voor ogen?
Sinds 7 oktober neemt het antisemitisme schrikbarend toe, ook in Nederland. Joodse Nederlanders worden lastiggevallen en bedreigd. Ze voelen zich diep onveilig. Hoe is de situatie? En vooral: wat kunnen we zelf doen? In gesprek met politicus Mirjam Bikker en historicus Bart Wallet.
Hoop is licht dat vanuit de toekomst op het heden valt, schrijft de priester Thomas Halik. En het maakt dus veel uit welke toekomst je voor ogen hebt. Daar moest ik aan denken bij het eerste woord van dit coalitieakkoord. Hoop.
De inzet van de landelijke en lokale overheid om zelfdodingen te voorkomen wordt een wettelijke verplichting. Een brede Kamermeerderheid, bijna unaniem, stemde vandaag in met onze initiatiefwet die dat gaat regelen.