Defensie
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Leven in vrijheid is een groot goed, maar geen vanzelfsprekendheid. Zeker niet in een turbulente globaliserende wereld waarin we worden geconfronteerd met nieuwe dreigingen en veranderende geopolitieke krachtsverhoudingen. De mannen en vrouwen van defensie staan klaar voor onze veiligheid en zijn bereid daarvoor hun leven te geven. Zij verdienen ons grote respect, net als hun thuisfront. Dat respect moet zich ook vertalen in betere zorg voor onze militairen, door een betere beloning, het tegengaan van uitstroom en goede geestelijke zorg.
De Nederlandse krijgsmacht is door bezuinigingen, en een gelijktijdig veelvuldige inzet in bondgenootschappelijk verband op dit moment onvoldoende in staat zijn grondwettelijke taken (bescherming van het grondgebied en bevordering van de internationale rechtsorde) naar behoren te vervullen. Om de krijgsmacht op orde te krijgen zijn forse investeringen nodig. Tegelijkertijd dient de krijgsmacht zo te worden ingericht dat nieuwe en toekomstige dreigingen, zoals cyber en hybride oorlogsvoering, het hoofd kan worden geboden.
De ChristenUnie staat voor een krijgsmacht die Nederland, in bondgenootschappelijk verband, kan verdedigen en een bijdrage levert aan vrede en veiligheid elders. Kortom, een krijgsmacht die kan beschermen, stabiliseren en interveniëren. Tegen de achtergrond van toenemende en complexe dreigingen is samenwerking in NAVO- en EU-verband cruciaal voor onze veiligheid. Ook bij forse investeringen is Nederland zonder bondgenoten niet in staat zijn grondwettelijke taken uit te voeren. Gelet op de verschuivende geopolitieke verhoudingen en de heroriëntatie van de VS wordt het belang van militaire samenwerking in EU-verband bovendien steeds groter. Dat geldt des te meer vanwege de dreiging die uitgaat van gordel van instabiliteit aan de zuidflank van Europa, het Midden-Oosten en Rusland. De ChristenUnie staat dus open voor verdere Europese defensiesamenwerking, zowel binnen de EU, als bilateraal. Synergie tussen de defensie-inspanningen in EU- en NAVO-verband moet daarbij zoveel mogelijk gezocht worden.
Meer lezen:
-
Meer defensie-uitgaven. De ChristenUnie wil dat de defensie-uitgaven de komende jaren toegroeien naar het Europese gemiddelde van 1,5% van het BBP. Om op termijn te voldoen aan de 2% norm van de NAVO wordt een meerjarenplan opgesteld.
-
Beter loon voor militairen. De investering die de ChristenUnie doet in defensie komt ook ten goede aan verbetering van het salarisgebouw van militairen.
-
Goede veteranenzorg. De ChristenUnie erkent dat militairen en hun omgeving persoonlijke offers brengen. De samenleving heeft een verplichting om te zorgen voor goede ondersteuning van militairen, hun thuisfront en veteranen. Dit komt tot uiting in een goed personeelsbeleid en veteranenzorg/beleid. De nazorg voor uitgezonden militairen valt niet onder het budget van Defensie, maar van VWS: de zorg voor hen gaat ons allen aan en is van groot belang.
-
Geestelijke verzorging binnen Defensie handhaven. De ChristenUnie spant zich in voor de handhaving van geestelijke verzorging voor militairen, omdat zij belast zijn met het hanteren van dodelijke wapens en keuzes over gebruik van geweld. Deze geestelijke verzorging is van belang vanuit het oogpunt van (na)zorg voor militairen en als onderdeel van ethische en morele vorming voor militairen.
-
Taakspecialisatie. De samenwerking in NAVO- en EU-verband wordt versterkt door gezamenlijke ontwikkeling en aanschaf van materieel en taakspecialisatie. Nederland zet in op schaarse en hoogtechnologische capaciteiten, om op te kunnen treden tegen dreigingen vanuit het cyberdomein en hybride dreigingen. Taakspecialisatie mag overigens niet ten koste gaan van het vermogen tot nationale bijstand, om op te treden bij crises, aanslagen en calamiteiten.
-
Investeren in cyberveiligheid. Cyberveiligheid is essentieel om Nederland te beschermen tegen diefstal van militaire technologie, spionage en het hacken van vitale infrastructuur (zoals waterkering) en wapensystemen. Nederland is goed in cyberveiligheid, om dit te blijven is een forse investering vereist in het Cyber Defensie Commando en nauwe samenwerking met de private sector om de technologische ontwikkelingen op de voet te volgen.
-
Heldere uitgangspunten bij missies. Aan de inzet van de krijgsmacht ten behoeve van missies ligt een adequaat volkenrechtelijk mandaat ten grondslag. Voor de ChristenUnie is een kernvraag in de besluitvorming over deelname aan internationale missies hoe deze kan bijdragen aan vrede, veiligheid en herstel van de rechtsorde. De principes van de rechtvaardige oorlog moeten hooggehouden worden – ook bij mogelijk gebruik van autonome wapens.
-
Voorkom militarisering van veiligheid. Veiligheid wordt niet slechts bereikt met militaire middelen. Internationale inzet van de krijgsmacht gebeurt binnen een doordachte geïntegreerde benadering, in nauwe samenwerking met buitenlandse zaken, justitie en ontwikkelingssamenwerking. Hierbij is een lange termijn commitment met specifieke aandacht voor (weder)opbouw en conflictpreventie en civiel-militaire samenwerking het uitgangspunt.
-
Geen private defensie. De ChristenUnie is beducht voor commerciële belangen in het veiligheidsdomein. Er zijn steeds meer private actoren actief in het veiligheidsdomein, bijvoorbeeld bij de beveiliging van koopvaardijschepen. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat overheden aanspreekbaar blijven en het alleenrecht houden op de inzet van het geweldsinstrument.
-
Europees hoofdkwartier. De kracht van de Europese Unie ligt bij civiele missies. Nederland moet deelname aan civiele EU-missies voor politie en justitie aantrekkelijker maken. Voor het uitvoeren van gezamenlijke militaire operaties moet het EU militair hoofdkwartier verder versterkt worden, in nauwe samenhang met haar civiele tegenhanger. Nederland draagt bij aan voldoende bemensing van zowel het civiele als militaire hoofdkwartier.
-
Europees Defensiefonds. In Europees verband investeren in materiaal is kostenefficiënt en bevordert de interoperabiliteit. (Nationale) industriële defensie belangen mogen niet leidend zijn in de prioritering van defensie-uitgaven. Het politiek toezicht op dit fonds moet verbeterd worden.
-
Solidaire financiering EU-operaties. De ChristenUnie is voor een meer doelmatige en solidaire financiering van EU militaire operaties en missies. We steunen het voorstel voor een apart intergouvernementeel Europees budget voor het uitvoeren van gezamenlijke EU militaire operaties en support voor missies van de VN en Afrikaanse Unie. Parlementaire controle op dit fonds moet gewaarborgd worden.