Euro
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
De ChristenUnie heeft de introductie van de Europese gemeenschappelijke munt en vooral de toetreding van enkele Zuid-Europese landen tot deze muntunie altijd gezien als ongelukkige besluiten in de geschiedenis van de Europese samenwerking. Tegelijk geldt: gedane zaken nemen geen keer. We hebben te maken met een eurozone die Nederland niet zonder grote schade ongedaan kan maken. Dat neemt niet weg dat de ChristenUnie zich grote zorgen maakt over de houdbaarheid van de huidige eurozone op lange termijn. Ten eerste, omdat economieën van Noord en Zuid eerder verder uit elkaar zullen groeien dan naar elkaar toe. Ten tweede, omdat er verschillende visies op wat verstandig begrotingsbeleid is zullen blijven en deze zullen de euro(zone) politiek onder spanning blijven zetten Ten derde, als er al politieke overeenstemming is over sociaaleconomische hervormingen tussen en in lidstaten, dan moeten bevolkingen van die lidstaten ook nog mee willen. Om genoemde redenen kan het zo zijn dat een lidstaat als Italië op den duur de eurozone verlaat of dat er zelfs een moment kan komen dat de vraag op tafel komt te liggen of de gemeenschappelijke munt opgegeven moet worden om de Europese Unie te behouden. Dat zullen wij echter nooit eenzijdig bepleiten of doen, maar wel geldt dat de Europese samenwerking in de Europese Unie ons te lief is om die op het spel te laten zetten door de euro(zone).
Onze voorstellen:
- Lid van de EU, dan niet langer de verplichting toe te treden tot de eurozone. De ChristenUnie wil dat de automatische koppeling tussen de Europese Monetaire Unie en de EU, die nu in de Verdragen is opgenomen, wordt losgelaten.
- Introductie van gedwongen exit-optie én schuldkwijtschelding. Wij zijn er voorstander van dat na stelselmatig niet (kunnen) voldoen aan de criteria voor de gemeenschappelijke munt een land uit de eurozone gezet moet kunnen worden, in combinatie met een helpende hand met een economisch herstelprogramma, inclusief schuldverlichting én blijvend lidmaatschap van de EU.
- Begrotingsregels moderniseren en handhaven. We bepleiten de instelling van een onafhankelijke Europese handhavingsautoriteit mét (sanctie-)bevoegdheden, die daadwerkelijk worden uitgevoerd.
- Geef gul, maar deel geen schulden. Bij uitstek in tijden van nood willen we solidair zijn met elkaar in de Europese Unie. Maar bijvoorbeeld deze pandemie mag geen aanleiding zijn om de door sommige lang gekoesterde wens voor eurobonds alsnog te vervullen en zo een volgende stap richting federalisering te zetten.
- ECB, stop met het opkopen van schulden en met negatieve rentes. Het opkopen van schulden door de ECB is van een crisisinstrument verworden tot een regulier monetair instrument. De ECB moet daarmee stoppen en dient zich weer te richten op haar kerntaak: het bewaken van de prijsstabiliteit