Ontwikkelingssamenwerking
Wereldwijd leven er nog teveel mensen in extreme armoede. Ontwikkelingssamenwerking moet bijdragen aan meer gelijke kansen en perspectief, vooral voor mensen met een beperking, vrouwen, jongeren en etnische of religieuze minderheden. Daarvoor is het belangrijk dat gemeenschappen weerbaar zijn tegen schokken, zoals natuurrampen, conflicten of pandemieën. Het is belangrijk dat de basisvoorwaarden op orde zijn, zoals een sterke (democratische) rechtsstaat, een overheid die zorgt voor een goede voedselvoorziening, schoon drinkwater, medische zorg, een sociaal vangnet en voldoende en goed werk. De Nederlandse inzet houdt niet op bij voldoende investeren in het ontwikkelingsbudget – het gaat er ook om dat onze belastingregels of handelssystemen niet nadelig zijn voor de positie van ontwikkelingslanden.
Meer lezen:
-
Meer geld voor ontwikkelingssamenwerking. Nederland geeft 0,7% van het BNI uit aan ontwikkelingssamenwerking, in navolging van internationale afspraken. Dit percentage omvat geen uitgaven die bedoeld zijn tot het stimuleren van Nederlandse export en de opvang van asielzoekers in Nederland. Ook in Europees verband is de ChristenUnie alert dat ontwikkelingsfondsen niet worden aangewend voor militaire uitgaven.
-
Prioriteit voor de armste landen. De ChristenUnie wil dat 50% van het ontwikkelingsbudget wordt besteed aan verbetering van de leefomstandigheden in landen waar de meeste armoede en achterstanden zijn, met speciale aandacht voor de meest gemarginaliseerde groepen, zoals mensen met een beperking. De ChristenUnie wil een duurzaam commitment van 10 jaar voor deze landen.
-
Noodhulp en wederopbouw. Noodhulp moet waar mogelijk gekoppeld worden aan duurzame wederbouw. De ChristenUnie pleit daarom voor een langdurig commitment nadat de eerste nood is gelenigd door het voortzetten van de structurele meerjaren financiering van de Dutch Relief Alliance (DRA).
-
Maatschappelijk middenveld. Minstens 1/3 van het ontwikkelingsbudget wordt besteed via maatschappelijke organisaties, met de nadruk op het versterken van maatschappelijk middenveld in de ontwikkelingslanden. Om Nederlandse organisaties niet te afhankelijk van de overheid te maken en het draagvlak in de Nederlandse maatschappij te versterken, geldt het uitgangspunt dat organisaties 50% particuliere, anders dan door een overheid verkregen, middelen inzetten.
-
Investeren in gezondheid en weerbaarheid. In veel arme landen staat de ontwikkeling van de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen (en is ook de toegang tot de meer geavanceerde zorg alleen weggelegd voor hen die daar het geld voor hebben). De ChristenUnie wil meer investeringen in gezondheidssystemen, bijvoorbeeld via de WHO of Global Finance Facility (GFF) en Global Vaccine Alliance (GAVI).
-
Verbetering gezondheidszorg. Nederland zet in op de verbetering van de gezondheidszorg, in het bijzonder voor vrouwen, jongeren en kinderen. Bij kennisoverdracht en voorlichting, preventie van ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen en goede en toegankelijke moeder-kind zorg wordt rekening gehouden met de sociale, culturele en religieuze perspectieven en context van de lokale gemeenschap.
-
Geweld tegen vrouwen en kinderen. Wereldwijd vindt er veel (seksueel) geweld tegen vrouwen en kinderen plaats. Nederland moet zich blijven inspannen om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld tegen te gaan – in het bijzonder vrouwenbesnijdenis, kindhuwelijken en (online) seksuele uitbuiting. Nederland ondersteunt hiertoe maatschappelijke organisaties of initiatieven zoals ‘Girls not Brides’.
-
Perspectief voor jongeren. Veel jongeren groeien op zonder perspectief op een menswaardig bestaan en toekomst. Daarom blijft de ChristenUnie zich inzetten voor onderwijs en werkgelegenheid, met name voor meisjes, in die landen waar de toekomst voor jongeren onzeker is. Naast een hernieuwde focus op basisonderwijs zetten we in op een verdere uitbreiding van het Skills & Jobs programma met speciale aandacht voor praktijkonderwijs.
-
Tegen kinderarbeid. Kinderrechten worden versterkt door de bestrijding van kinderarbeid/slavernij. Nederland investeert in zogenaamde child labour free zones en sociale vangnetten voor weeskinderen.
-
Investeren in lokale ondernemers. Lokaal ondernemerschap en werkgelegenheid worden versterkt door een omvorming van het Dutch Good Growth Fund: minder nadruk op export, meer nadruk op inclusieve en duurzame economische ontwikkeling (circulaire economie), lokale mkb-ondernemers en ondersteuning door maatschappelijke organisaties.
-
Meer expertise over ontwikkelingssamenwerking. Er moet een speciaal opleidingstraject komen voor ambtenaren om specifieke expertise op ontwikkelingssamenwerking te verwerven. Naast de diplomatieke opleiding zorgt dit voor een evenwichtig personeelsbestand en expertise op de juiste dossiers. Tijdens beide opleidingen moet aandacht zijn voor de rol van religie in de samenlevingen.