Regio
De ChristenUnie zet zich in voor sterke en leefbare regio’s. We willen dat de overheid oog heeft voor alle windstreken en regio’s van ons land. Met forse investeringen in betere regionale infrastructuur en regiodeals die onze gemeenschappen versterken.
-
Investeren in lokale en regionale omroep. Lokale en regionale media zijn heel belangrijk voor de lokale nieuwsvoorziening, onder meer voor de versterking van de lokale democratie. De ChristenUnie wil het lokale media-aanbod op peil houden. Er komt een fonds voor de lokale en regionale journalistiek om redacties te versterken. Er wordt ruimte gemaakt voor de regionale omroepen binnen de programmering van de NPO door verder te bouwen aan het uitzendblok met regionale programmering (NPO Regio). Onderzocht wordt of ook voor regionale omroepen met een ledenmodel kan worden gewerkt om bekostiging toe te wijzen.
-
Scholen in krimpregio’s. Wij investeren in de kwaliteit van onderwijs in krimpregio’s. Van scholen wordt verwacht dat zij samen zoeken naar toekomstbestendige oplossingen, maar de vrijheid voor eigen keuzes blijft overeind.
-
Sterke regionale industrieclusters. Ons land kent vijf industriële regio’s waar de bedrijvigheid van de energie-intensieve basisindustrie sterk is geclusterd: Rotterdam/Moerdijk, Zeeland (Terneuzen en omstreken), Noordzeekanaalgebied, Noord-Nederland (Eemshaven-Delfzijl en Emmen) en Chemelot (regio Geleen, Limburg). De regio is de plek waar de ontwikkeling naar een circulaire en klimaatneutrale industrie daadwerkelijk vorm kan en moet krijgen. De regionale samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en het beroepsonderwijs moet versterkt worden. Bijvoorbeeld door via het nationale programma regionale energiestrategieën (RES) de rol die deze industriële clusters kunnen hebben in de energietransitie te coördineren.
-
Doorgaan met regiobeleid en meer regiodeals. Er is meer aandacht nodig voor de kracht van regio’s. We willen de economie van regio’s buiten de randstad structureel versterken. Denk aan de regionale industrieclusters (Groningen, Noorzeekanaalgebied in Noord-Holland, Zeeland, Limburg), de hightech zone in Noord-Brabant (Eindhoven) en andere regionale economische knooppunten (Food Valley). Op initiatief van de ChristenUnie kwam er de afgelopen kabinetsperiode een uitgebreid regiobeleid, in de vorm van concrete regiodeals. Daar gaan we mee door.
-
Rijksoverheid ook buiten de Randstad. De Rijksoverheid neemt haar verantwoordelijkheid voor een betere spreiding van de uitvoering van de rijksoverheidstaken over verschillende regio’s, door deze gespreid over het land te vestigen.
-
Afspraken met Zeeland nakomen. Het Rijk geeft prioriteit aan het nakomen van de compensatie-afspraken met de provincie Zeeland voor het mislopen van de marinebasis en toont zich hiermee een ditmaal wel een betrouwbare partner voor de regio.
-
Kortere reistijden. Het landelijk gebied biedt de ruimte die de Randstad zoekt. Goede verbindingen en kortere reistijden tussen de Randstad en Noord-, Oost- en Zuid-Nederland zijn dan ook van nationaal belang. Het spoor wordt hiervoor waar mogelijk en stapsgewijs geschikt gemaakt voor hogere snelheden. Ook wordt geïnvesteerd in nieuwe spoorlijnen waarbij gedacht kan worden aan de trajecten Breda-Utrecht-Almere, Lelystad-Heerenveen-Groningen (Lelylijn), Uden-Boxtel, Groningen-Zernike, Emmen-Veendam (Nedersaksenlijn). De spoorknooppunten Zwolle en Eindhoven worden verbeterd zodat treinen niet onnodig op elkaar hoeven te wachten. Er komt een directe treindienst tussen Barneveld en Apeldoorn
-
Zorg vertrouwd en dichtbij: in de regio. De meeste mensen kennen niet alle ins en outs van het zorgstelsel, maar wel hun eigen huisarts en het ziekenhuis of verpleeghuis in hun regio. Als een regionaal ziekenhuis failliet gaat, roept dat veel emotie op. Het gaat voor veel mensen om vertrouwde zorg, dichtbij in de stad of regio waar je woont. De ChristenUnie hamert al jaren op meer betrokkenheid van cliënten bij zorgorganisaties en zorgverzekeraars. Vormen van coöperatief bestuur zoals bij het Saxenburgh Medisch Centrum of ‘crowdfunding’ bij ziekenhuis Bernhoven in Uden juichen we toe. Miljoenen mensen zijn nog lid van hun voormalige ‘kruisvereniging’ in de thuiszorg en zijn daardoor vaak vrijwilliger bij de huidige verpleeghuis- en thuiszorgaanbieders. Als de zorgmedewerkers en bestuurders in een regio elkaar snel weten te vinden en hun patiënten goed kennen, geeft dat eigenaarschap, betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel. In regio’s waar bovendien sprake is van een beperkt aantal financiers (één zorgverzekeraar, één zorgkantoor en een overzichtelijk aantal gemeenten), komt samenwerking en vernieuwing gemakkelijker tot stand. Om deze redenen heeft wat de ChristenUnie betreft betere regie en samenwerking tussen zorgpartijen in de regio de toekomst. Meer samenhang in het zorgaanbod leidt tot zorg die gaat over de hele patiënt en zijn persoonlijke verhaal. Over de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment én door de juiste persoon. Daarom is het nodig dat voor heel Nederland een eenduidige regio-indeling wordt gemaakt, dat er eenduidige afspraken komen over welke partijen regie voeren over welk type zorgaanbod, en dat er kan worden geëxperimenteerd met regiobudgetten.